Index Vakbarát Hírportál

Leleplezik a bitcoin kitalálóját

2014. szeptember 10., szerda 11:27

Egy magát Jeffrey-nek nevező hekker azt állítja, hogy feltörte a bitcoin kitalálójának, Satoshi Nakamotónak a gmx.com szolgáltatónál levő emailfiókját, és az ott talált adatok alapján megtudta, ki is a rejtélyes programozó valójában. Satoshi 2009-ben adta ki a bitcoin digitális valuta mögött álló szoftvert, azóta sosem állt ki személyesen a nyilvánosság elé, csak online kommunikált a világgal (többek között erről az ominózus címről). Azt sem lehet tudni, hogy ez-e az igazi neve, hogy férfi vagy nő, egy ember vagy egy programozói csoport, ami ezt az álnevet használja. Amikor tavaly a Newsweek magazin hatalmas címlapsztoriban közölte, hogy megtalálták a bitcoin atyját, Satoshi erről az emailcímről írt üzenetben cáfolta a bombahírt.

Jeffrey, a hekker Satoshi címéről írt emailekkel, illetve a fiókban pihenő régi emailek újra kiküldésével bizonyította, hogy valóban hozzáfért a levelekhez. A Wired magazinnak azt írta, Satoshi a valódi nevét használta az emailfiók regisztrálásához, illetve annyit mondott még el, hogy életben van – ezzel valószínűleg arra utal, hogy valamilyen formában kommunikált vele, vagy észrevette, hogy Satishi is megpróbált belépni a feltört emailfiókba. Ennél többet nem árult el, viszont kihirdette, hogy ha elutalnak neki 12 ezer dollár (közel 3 millió forint), értékű bitcoint, minden személyes adatot és titkot közzétesz, amit talált. Ezzel párhuzamosan az egyik legrégebbi bitcoinos fórumon Satoshi rendszeresen használt felhasználóneve alatt egy olyan üzenet jelent meg, ami valószínűleg szintén egy hekkertől származik, de a hangneme egészen más:

Kedves Satoshi! A személyes adataidat, jelszavaidat és ip-címeidet éppen eladásra kínálják a sötét weben. Úgy tűnik, nem konfiguráltad be rendesen a Tor kliensedet, és az ip-címed kiszivárgott, amikor az emailedet használtad valamikor 2010-ben. Nem vagy biztonságban. El kell tűnnöd onnan, ahol most vagy, minél gyorsabban, mert ártani fognak neked. Köszönöm hogy feltaláltad a bitcoint.

A hekker pénzszerzési módszere (bizonyítékokat mutat a fiók feltöréséről, aztán bitcoint kér, hogy az izgalmasabb adatokat közzétegye) kísértetiesen emlékeztet a múlt heti, nagy botrányt kavart iCloud-törésre, amikor hírességek meztelen fotóit szerezte meg, és tette ki a netre valaki. Satoshi egyébként évek óta közkedvelt célpontja különféle hekkelési kísérleteknek, nemcsak azért, mert mindenki kíváncsi rá, hanem mert állítólag több százmillió dollár értékű bitcoint tart különféle virtuális tárcákban.

Rovatok