Index Vakbarát Hírportál

Iskolapadból hódítanák meg a világot

2014. szeptember 10., szerda 14:51

Még gimnáziumban tanulnak, de a nyári szünetet nemcsak nyaralással töltötték: a tizenévesekből álló ötfős csapat startupot indít, mert ebben látnak jó lehetőségeket. A magyar startup szcénát már végigjárták jó tanácsokért.

Bármelyik magyar technológiai startupnál hallhatunk ilyen beszélgetést, hogy kevés az informatikus, de Bálint vállalkozása sokban különbözik a többitől. Ő és alapítótársa, Uzoni Dávid még az iskolapadot koptatják a Trefortban, 15 évesen vágnak bele első világmegváltó projektjükbe.

Honnan jött a startup indításának ötlete? „Édesapám vett egy Forbes magazint, annak a címlapján volt, hogy a Facebook felvásárolta az Instagramot egymilliárd dollárért, amikor az a cég még csak egyéves volt” - mesélte Dávid.

Rögtön tudtam, hogy én is valami nagy dolgot akarok csinálni.

Bálinttal a németórán haverkodtak össze, és sokáig tanakodtak, hogy mi legyen a nagy projekt. Rosszabbnál rosszabb ötleteik voltak, és fel is függesztették az egészet, amíg egyszer csak az élet leszállított nekik egy feladatot.

„El akartunk menni valahová, de nem volt semmi elképzelésünk, úgyhogy leültünk a gép elé, és elkezdtük böngészni a programokat. Már két órája ott ültünk, de addigra az időnk és a kedvünk is elfogyott. Ekkor jött az ötlet, hogy csináljuk meg a világ leggyorsabb programajánlóját” - vette át a szót Bálint.

Ezután olyat tettek, amit tulajdonképpen az iskolákban kéne tanítani:

írtak „a startupos arcoknak”.
 

Az egész csapat bátran kommunikál, és nemcsak a saját projektjükről tudnak mesélni, hanem jól is kérdeznek. Ez utóbbi olyan képesség, ami néha még felnőtt egyetemistákból is hiányzik.

Nem tudtunk erről az egészről semmit. Úgy indítottunk, hogy tőkét szeretnénk, amire azt a választ kaptuk, hogy ez nem egészen így működik, de szívesen segítenek.

Megkeresték a Prezit, a Distinctiont, a Kitchen Budapestet, a startup közösség központi figuráit, akik közül sokan véleményezték az ötletüket és tanácsot is adtak. Még a Szilícium-völgy egyik legmenőbb befektetőcégének, az Accel Partners-nek is írtak egy emailt, mert az ott dolgozó Ryan Sweeney az Index tavalyi startupos videósorozatában erre bátorított mindenkit. Ő nem válaszolt a srácoknak, de ez egyáltalán nem vette el kedvüket a folytatástól.

Dávid a dizájnért felel, Bálint a vállalkozás ügyvezetője, de így még foghíjas volt a csapat: keresniük kellett olyan társakat is, akik értenek a programozáshoz. Hárman csatlakoztak hozzájuk: Pócz Gergő, Németh Kristóf és Kovács Benedek. Most együtt tanulják a mobilappok fejlesztéséhez szükséges programnyelveket, és már lazán beszélnek olyan szakmai dolgokról, ami a legtöbb embernek kínaiul hangzik: Javában írják az androidos klienst, használnak SQ Lite-ot, az ajánlható programokat pedig API-k segítségével gyűjtik össze.

„Az nem fenntartható, hogy minden API-kra épül, mert ha az egyik leáll, akkor nem működik az alkalmazásunk. Szükség lesz saját adatbázisra, mert azzal stabilabb szolgáltatást tudunk majd nyújtani” - fejtette ki a Gergő a fejlesztési stratégiát. 

Kilövésre készen

A GoOut nevű app egy asszisztens, amely „jobban ismer, mint a legjobb barátod”. Az algoritmus tizenöt szempontot vesz figyelembe, és képes kiválasztani azt a programot, amelyik a legjobban passzol a felhasználóhoz. Ha minden igaz, csak meg kell majd nyomni egy gombot, és az app megmondja nekünk, hogy mit akarunk csinálni.

Eredetileg úgy volt, hogy augusztus végére elkészül az alkalmazás, de a fejlesztőcsapatnak azt tanácsolták, várjanak, korai még a GoOuttal a sajtó elé állni.

„Amit eddig összeraktunk, az egy korai tesztverzió, és arra pont jó, hogy elkezdjünk komolyan dolgozni a fejlesztésen” - mondta Kristóf. Szeptember második hetében indul a zárt körű tesztelés, családtagok és barátok részvételével, körülbelül fél évig fog tartani. A bemutatót áttették márciusra, szóval még ne keressék az alkalmazást a Google Play vagy az App Store kínálatában.

Rosszmájú újságíróként feltettem a kérdést: Mi lesz, ha az egész megbukik? Bálint olyan lazán válaszolt, mintha tankönyvből olvasta volna: „Megyünk tovább az ötletlistánkon.” Megtehetik, egyelőre nem ebből élnek. 

„Előfordult, hogy teljesen újra kellett írni részleteket a programkódban” – tette hozzá Gergő. „Ilyen még jöhet, ahogy tanulunk és fejlődünk.”

Azt mondják egyes startupszakértők, hogy a bedőlt projekt még jól is mutat a vállalkozók életrajzában, mert legalább látszik, hogy szembetalálkoztak néhány komolyabb kihívással. De a GoOut fejlesztői egészen biztosan nem a bukásra készül. Amikor legutóbb ott jártunk fotózni, éppen a Szilícium-völgy egy híres inkubátorházának, a Y Combinatornak fogalmaztak pályázatot. Abban bízva, hogy hamarosan az óceán túlpartján szívhatják magukba a tudást, ami egy világmegváltó terv kivitelezéséhez szükséges.

Rovatok