Index Vakbarát Hírportál

Menő egyetemi emailcím kell? 100 ezer, tessék a kasszához fáradni!

2014. szeptember 11., csütörtök 15:58

Egyetemi emailcímek feketepiacára bukkant a kínai Taobao online bolhapiacon az amerikai Palo Alto Networks biztonságtechnikai cég. Az oldalon 19 amerikai, néhány európai, és tucatnyi kínai elitegyetemhez tartoztak. Olyan nagy nevű intézmények emailcímeit is árulták, mint az MIT, a Stanford, vagy a londoni Imperial College. Az ár 1 és 2000 jüan között változott, vagyis a legdrágább címekért közel 100 ezer forintot kellett kicsengetni. A Palo Alto Networks szakértői több mint 500 adásvételt követtek le az oldalon.

De mire jó egy egyetemi emailcím, amit az iskolák a diákjaiknak és az alkalmazottaiknak ingyen biztosítanak? Például hozzáférést kap az ember az egyetem egyéb szolgáltatásaihoz, mint az online könyvtár, vagy tudományos folyóiratok, publikációk archívumai. Ezeket egyébként csak nagyon drágán lehet beszerezni, a komolyabb egyetemek azonban hatalmas gyűjteménnyel rendelkeznek ilyenekből, amiket a diákok és tanárok ingyen használhatnak. A lopott egyetemi címeket eladók ezen felül olyasmikkel hirdették a portékájukat, mint a diákkedvezmény elérése az Amazon, a Best Buy és az Apple online boltjaiban.

A címeket, illetve a hozzá tartozó jelszavakat a legtöbb esetben simán ellopták egyetemisták feltört gépeeiről, vagy kémprogramok gyűjtötték össze őket. Az eladók sokszor figyelmeztették is a vevőket, hogy lehet hogy a címet a jogos gazdája is használja, így semmiképpen ne változtasson jelszót az új társtulajdonos, és a beérkező leveleket gyorsan törölje, hogy ne legyen feltűnő.

A biztonságtechnikai cég szerint az egyetemi, általában .edu-ra végződő címek cyberkémkedéshez, spameléshez, phishing kampányok lebonyolításához is ideális, hiszen a legritkább esetben szerepelnek az ilyen címek spam-adatbázisok feketelistáin, és az emberek is jobban megbíznak bennük, mint egy bárki által regisztrálható, eldobható címben.

Rovatok