Index Vakbarát Hírportál

Ekkora hülyeséget ritkán látunk

2014. szeptember 12., péntek 17:00

Körbenéztünk az Intel Developer Forum kiállítói területén a Core M-es hibridek között, és fogtuk a fejünket, hogy erre mégis mi szüksége van a világnak.

Minek vennénk külön egy laptopot és egy tabletet is, amikor a két dolgot egyben is megkaphatjuk? – mondja az Intel, aki még szentül hiszi, hogy létezhetnek jó hibridek. A csipgyártó részéről még rendben van minden, a tabletekbe szánt új Core M processzorai brutális teljesítményt hoznak alacsony fogyasztással, ventillátoros hűtés nélkül. A Prohardver mérése alapján majdnem olyan erősek, mint a négy évvel ezelőtt asztali Core i5-ösök, tizedakkora energiaigénnyel.

Aztán jönnek a számítógépgyártók, elkezdenek alkatrészekkel legózni, és ez lesz belőle: 

Látszólag minden rendben is van, a gép szépen megáll az asztalon, a billentyűzete is egész tűrhető, szép a kijelző. Akkor most képzeljük el azt, hogy iszonyúan fontos bizniszmenek (vagy bizniszvumenek) vagyunk, végeztünk a munkával és rohannánk. Egy normális laptopnak lecsapjuk a fedelét és becsúsztatjuk a táskánkba. Ennek nem lehet, mert tőből szakadna ki a kijelző, ha lehajtanánk.

De kezdjük az egészet inkább az elején: elővettük a gépet, dolgozni akarunk vele.

Ezt látjuk:

Nem, nem őket, hanem ezt a laptopot, kifelé forduló kijelzővel. Már az első napon  garantáltan be fogunk gyűjteni egy hajszálvékony karcolást, ami nem akadályoz a munkában, mégis rohadtul idegesítő.

A következő lépés: szerezzük meg a billentyűzetet.

A kijelzőn már látjuk a Windows beléptetőoldalát, de így még egy kicsit körülményes lenne begépelni a jelszót.

A billentyűzet lecsatolható, és csak hátul van töltője, ezért ha túl sokat dolgozunk, akár le is merülhet munka közben. Ez történhetett az Intel Developer Forumon (IDF) is, ahol órákon át előre csatolt billentyűzettel állt a gép, ezért nem működött a billentyűzete.

Ez volt az a pillanat, amikor a legszívesebben elhajítottam volna a gépet, az egyik felét jobbra, a másikat balra, hogy soha többé ne találkozzanak. A klaviatúrát megtartó erős mágnes miatt körülményes szétszedni, még nehezebb visszacsomagolni hordozható állapotba. Nincs élő ember, aki élvezné a gépek dugdosását. 

Az Intel vezetői arról beszéltek, hogy komoly időpazarlással jár a kütyük állandó buherálása, ami csökkenti a vállalatok termelékenységét. Amikor leülnek mítingelni, percek mennek el azzal, hogy nincs meg a projektorhoz a kábel, vagy megvan, de a végére kéne egy dvi vagy miniHDMI vagy displayport átalakító. Ezért nyomja az Intel a vezeték nélküli kijelzők bevezetését, mert akkor nem kell majd kábelekkel vacakolni.

Erre mit csinálnak a számítógépgyártók? Fél percen át kell hajtogatni a se nem laptop se nem tablet hibridjeiket, hogy megírhassunk egy nyamvadt emailt. Valószínűleg erre is gondolhattak az IDC kutatócég elemzői, amikor nem jósoltak igazán nagy sikert a kettő egyben (hibrid) gépeknek.

Kategória 2014 eladások (millió) 2014 piaci részesedés 2014 éves növekedés 2018 eladások (millió) 2018 piaci részesedés 2018 éves növekedés
normál okostelefon 1077,4 60,2% 12,8% 1246,2 51,2% 3,2%
phablet 174,9 9,8% 209,6% 592,9 24,4% 16,6%
tablet, 2 az 1-ben gép 233,1 13% 6,5% 303,5 12,5% 4,7%
laptop 170 9,5% -4,7% 170 7,0% 0,8%
asztali pc 133,5 7,5% -2,3% 121,1 5,0% -1,6%
összesen 1789,0 100% 15,8% 2433,7 100% 5,9%

Az IDF Core M-es prototípusokat bemutató részlegén azért egy jó ötletet is láttunk, ami részben megoldja a hibridek egyik alapvető hibáját. Azt, hogy a dokkolós billentyűzetbe beleállított kijelzőnek nem lehet állítani a dőlésszögét. Ha ugyanis nagyon hátradöntenénk, hogy jobban lássuk, akkor a kijelzőt is magába foglaló rész nagy súlya miatt hanyattdőlne az egész gép. Ezt a problémát oldja meg az alábbi prototípus ötletes tartószerkezete.  

IDF Core M-es prototípus bemutató részlegen

Rovatok