Index Vakbarát Hírportál

Itt az 512 gigás memóriakártya

2014. szeptember 12., péntek 14:54

A Sandisk bemutatta a világ legnagyobb kapacitású memóriakártyáját, amin pontosan 512 gigabájtnyi adat fér el. Az SDXC technológia elméleti határa 2 terabájt, szóval valószínűleg ez a rekord sem fog sokáig élni. Ami nagy szerencse, mert a kártya elnevezését nem lehet már nagyon hová srófolni, a modell teljes neve ugyanis Extreme Pro Secure Disk Extended Capacity Ultra High Speed kártya.

A cég elsősorban profi fotósoknak és videósoknak ajánlja a világrekorder kártyát, azzal a szlogennek, hogy ezzel felkészülhetnek a jövőre. Ez félreérthetetlen célzás arra, hogy előbb-utóbb a 4K felbontás úgyis legyőzi a mostani HD-t, és mindent ilyen formátumban kell majd rögzíteni, ami meredek tárhelyigény-növekedéssel jár. A fél terabájtos kártya 200 ezer 8 megapixeles jpg, vagy húszezer ugyanekkora, nyers, tömörítetlen kép tárolására elég. Az olvasási sebesség 95 MB/sec, vagyis jó másfél órába telik majd felmásolni egy teli kártya tartalmát a számítógépre róla. Az ára 800 dollár lesz majd, ami közel 200 ezer forintot jelent.

Az első SD-kártyát 2003-ban jelentették be, annak 512 megabájt volt a kapacitása, vagyis egy évtized alatt sikerült az ezerszeresére (pontosabban az 1024-szeresére) emelni a tárolóképességet.

Rovatok