Index Vakbarát Hírportál

Kezünkben a Dell világrekorder tabletje

2014. szeptember 13., szombat 11:39

Eddig csak érdeklődve néztük a Dell újdonságait, de most a figyelmünket is felkeltette az amerikai hardvergyártó. Az elmúlt években bemutatott középszerű tabletjei után egy lehetséges slágerterméket mutatott be San Franciscóban az IDF 2014 fejlesztői fórumon. Az új Dell Venue 8 (7000) tablet csupán 6 milliméteres, vagyis ez most a világ legvékonyabb tabletje, amihez lenyűgöző kijelző és nagy tudású kamera társul.

A karácsony előtt piacra kerülő Venue 8 könnyű, kényelmes a fogása, és nem is túl nagy, mert a Dell jól kihasználta a teret, a felület nagy részét a kijelző foglalja el. A kamerák elhelyezése nem ideális: a készülék alján találhatók, emiatt fennáll a veszélye, hogy eltakarjuk a lencséket a kezünkkel.  

Ma már meg sem lepődünk azon, hogy egy zsebre vágható tablet ekkora felbontású, hiszen a sokkal kisebb okostelefonokon is megjelentek ilyen kijelzők. A Dell Venue 8 megjelenítője 8,4 colos és 2560x1600 pixelt jelenít meg, tehát kicsit több mint 4 megapixeles. OLED technológiával készült (mint általában a Samsung kijelzői), ezért nagyon kontrasztos és harsányak rajta a színek.

Ezen a tableten nem lehet rosszabb minőségű a kijelző, mert azon keresztül kell eladni egy másik újítást, az Intel által kifejlesztett RealSense kamerát. Erről már többször írtunk, de ilyenek a több napos fejlesztői konferenciák: olyan véletlenül sem fordulhat elő, hogy egyetlen előadásban átadjanak minden lényeges információt. A Dell munkatársai a tableten azt tudták megmutatni, hogy mire is lesz jó ez az egész, az Inteltől pedig pontosabb adatokat kaptunk a kamerákról.

Aktív tér

Összesen négyféle RealSense kamera van: R100, R200, F100 és F200 jelölésűek. Az R jelöli a hátsó, az F pedig a felhasználó felé néző kamerát. A számozás műszaki szempontból nagyobb különbséget jelöl. A 100-as kamerák passzívak, ami azt jelenti, hogy exponálás után dolgozzák fel a 3D adatokat, és több kamera segítségével mérik fel a teret. Ez található meg a Dell Venue 8 7000-ben is: a főkamera 8 megapixeles, a két segédkamera 720p felbontású.

A téradatot tartalmazó képen meg tudjuk mérni a tárgyak méretét

A 100-as verzió nem tudja követni az kézmozdulatainkat, de készíthetünk vele 3D modelleket. Például a lábunkról, mert már most van egy olyan app, ami ránézésre megmondja, hogy mekkora cipőt kell vennünk. A Dell Venue 8 hagyományos jpg formátumú fájlokat készít, ebbe kerülnek bele a 3D információk metaadatként. A mélységadatot tartalmazó fájlok akár másfélszer-kétszer nagyobbak is lehetnek az egyszerű 2D képfájloknál.

A tárgyak valódi méretéhez és elhelyezkedéséhez igazodnak a hópihék

A 200-as verziójú RealSense sokkal komolyabb képességű, mint a 100-as. Ez már egyetlen kamerával és egy infravörös szenzorral, valós időben elemzi a teret. Az arc- és kézmozdulatok felismerése, nyomon követése csak ezzel a válozattal oldható meg. Mivel komoly számítások futnak a háttérben, legalább 4. generációs Core processzor kell hozzá. Ezt a kamerát már tegnap leteszteltük a kiállítási területen, ide kattintva érhetők el az érzelmeink felismerését bemutató videók.

A virtuális animált mókus valódi tárgyakon rohangál

Rovatok