Index Vakbarát Hírportál

Tudjuk, hogy kémkedik a magyar állam

2014. szeptember 15., hétfő 10:59

(A cikkben foglalt információk nagy része már régebb óta nyilvános, de a Wikileaks rendszerezve közli az összes megtalált és feldolgozott adatot, ami a kémprogram kereskedelmére és felhasználóira, illetve a szoftverekre vonatkozik.)

Augusztus elején a Twitteren a @GammaGroup nevű fiókban az üzemeltető megírta, hogy betörtek a Gamma International, az állami megrendelésre kémprogramokat szállító cég hálózatába. A hekkerek kábé 40 gigabájt adatot szereztek meg: programleírásokat, felhasználási útmutatókat, árlistákat, és a FinFisher/FinSpy elnevezésű szoftvercsomag egyes elemeinek forráskódját is.

Az információkat a hekkerek nyilvánosságra hozták több fórumon is. Az Index témával foglalkozó cikke is alátámasztja, hogy magyar vásárlói is voltak a főként kormányzatok és nagy szervezetek által használt, kémkedésre alkalmas programcsomagoknak.

A 100 millió eurós üzlet

A Wikileaks több nagyobb közleményben számolt be a megszerzett adatok elemzésének eredményeiről. Ezek között a legérdekesebb az üzleti információk alapján elkészített felhasználói lista. A legtöbb felhasználó csak egy nyolc karakterből álló alfanumerikus nicket használt, de akadtak, akik nem voltak ilyen óvatosak, így azonosíthatók – igaz, ezek nem maguk a megrendelők, hanem a közvetítő partnerek.

Az ügyfélszolgálati adatok alapján a Wikileaks munkatársai több országot, illetve szervezetet tudtak azonosítani: Szlovákia, Mongólia, a katari állami titkosszolgálat, Dél-Afrika, Bahrein, Pakisztán, Észtország, Vietnam, az ausztrál rendőrség, Belgium, Nigéria, a holland rendőrség, egy szingapúri biztonsági cég, Banglades, az olasz és a bosznia-hercegovinai hírszerzés, valamint a magyar titkosszolgálat.

Mivel az adatok között szerepelnek a licencszerződések részletei is, a Wikileaksnél megbecsülték a gyártó bevételeit is az adott időszakban. Ezek szerint több mint 47,5 millió euróról van szó, illetve közel 100 millióról, ha azokat a licenceket is beleszámolják, melyek már lejártak, így a törölt rubrikába kerültek. Lehet, hogy ennél is több pénzről van szó, mivel a licencárak nem tartalmazzák a támogatás és a betanítás költségeit.

A Wikileaks táblázatának magyar rekordjában egyrészt megtalálhatóak azok az angol nyelvű üzenetek, melyek alapján az Index cikke született, másrészt kereskedelmi részletek olvashatóak benne. Ezek szerint a magyar titkosszolgálat összesen öt licencet vásárolt, ezek közül kettőt 2012 végén, melyek 2013 októberében jártak le.

A maradék három licenc ma is él, ezeket 2013 őszén, illetve decemberben aktiválták, és egy év múlva, vagyis idén ősszel, illetve decemberben járnak le. Az élő licencek ára 208 500 euró (kb. 63 millió forint), a lejártakat is beleszámítva az összköltség 403 920 euró (kb. 123 millió forint).

Rovatok