Index Vakbarát Hírportál

Ötvenmillióhoz közelít a Prezi

2014. szeptember 16., kedd 11:34

Tavalyi sikeres startuptúránk után egyértelmű volt, hogy San Franciscóban járva be kell ugrani a Prezi ottani irodájába, a Harrison streetre, ami a nyüzsgő belvárostól bő félórás gyalogútra van, nem a központban, mint a budapesti telephely. Péntek délután értünk oda, amikor már alig lézengtek ott néhányan. Aki mégis dolgozott, az is a pingpongasztalnál, vagy a céges sörcsapból eresztett magának egy Anchor Steamet.

A magyar vezetőség éppen Budapesten tartózkodott, és a sok üres széket látva nehéz volt elhinni, hogy a tavaly felavatott irodából idén decemberben megint kötözniük kell, egy kétszer nagyobb helyre. Kívülről ez nem nagyon látszik, de még mindig szépen növekszik a vállalat: idén áprilisban még csak 40 millió júzer használta a Prezit, most viszont már 50 millióhoz közelítenek, és a szezonális hatások miatt – iskolakezdés, Obama-paktummal felturbózva – a következő hónapokban felgyorsulhat a bővülés. Ezzel az ügyfélszolgálati, értékesítési teendők is szaporodnak, muszáj bővíteni a létszámot.

A Barack Obamának tett felajánlás 100 millió dollár értékű licencet tartalmaz, amit amerikai iskolák használhatnak fel. Ha mind elfogy, akkor ez önmagában 400 ezer új felhasználót jelent majd.

Most összesen 220-an dolgoznak a Prezinél, ebből 53-an San Franciscóban. A fejlődés a vállalat szervezeti struktúrájára is hatással volt, megjelentek a középmenedzserek, akik egy-egy csoportért felelnek. De még most sincsenek betonba öntve a pozíciók: kéthetente szűnik meg és indul egy-egy csoport, melyeknek a tagsága is dinamikusan változik. Ehhez persze olyan dolgozókra van szükség, akik nyitottak az új dolgokra, hajlandók tanulni.

„Mindenhol ugyanaz a helyzet, hogy nincs elég mérnök” – mondta nekünk Farkas Szilveszter, aki a kezdetek óta a Prezinél dolgozik, és néhány éve kint él San Franciscóban. Mint megtudtuk, odakint még csak 5-6 fejlesztő dolgozik, mert a műszaki bázis Budapesten van, de ezt a létszámot is év végéig duplázni akarják. Ami egyáltalán nem könnyű.

Amíg Budapesten csupán nehéz jó fejlesztőket találni, addig Amerikában ez egyszerűen lehetetlen. A mérnökök körében nem létező fogalom a munkanélküliség, egy felmérés szerint a Szilícium-völgy környékén átlagosan másfél hét alatt találnak új munkahelyet, ha otthagyják a régit. 

Ezért is indított el a Prezi egy fizetett gyakornoki programot JUMP néven, melynek keretében 6 hónapra vesznek fel kezdő fejlesztőket. Ebben a projektben ugyanis olyan dolgozókat tudnak kiképezni, akik azonnal hatékonyan el tudnák kezdeni a munkát a Prezinél, ha a gyakornoki idő lejárta után is ott maradnának.

Elég menő-e a Prezi, amikor a környéken a Facebook, a Twitter vagy a Google is megtalálható? Szilveszter elmondta, ők is úgy gondolták, hogy a nagy cégek sok mindenben előrébb járnak, de kiderült, hogy hasonló problémáik és hasonló a megoldásaik vannak.  A Twitter például egy rendezvényen nagyon fényezte a tesztrendszerét, amiről kiderült, hogy ők a Prezinél már két éve alkalmazzák ugyanazt a megoldást.

Rovatok