Index Vakbarát Hírportál

Minden második kínai gép vírusos

2014. szeptember 17., szerda 13:18

Egy új jelentés szerint a számítógépek több mint fele vírussal fertőzött Kínában, és a helyzet nemhogy javulna, inkább romlik – írja az MTI.

A vírusok vészhelyzetkezelő központjának becslése szerint az országban lévő gépek nagyjából 55 százalékán lehet vírus. Ez csaknem 10 százalékkal rosszabb arány a tavalyinál, holott a korábbi években valamennyire javult a helyzet.

A vírusok leginkább az online bankolást és más fizetési szolgáltatásokat használókat célozzák, mivel a hekkerek a pénzszerzés reményében mindenekelőtt ezekre vadásznak. A közösségi oldalak sem biztonságosak: a tanulmány a legnépszerűbb mikroblogot, a Sinát név szerint is említi. A jelentés szerint a kínai kormányzati honlapok több mint felét gyakran érik kibertámadások, és a portálok biztonsági rései az egész országnak komoly károkat okozhatnak.

A kínai kormány augusztusban szigorított az állami hivatalok és vállalatok által használható vírusirtók beszerzési szabályzatán. Mostantól az érintett egységek csak hazai gyártóktól vehetnek szoftvert, holott korábban külföldi cégek gyártmányait is használták. A hivatalos indoklás szerint a biztonsági kockázatokat a hazai fejlesztésű operációs rendszer csökkentheti; ez 3-5 éven belül készülhet el, és az államigazgatásban is ezt fogják használni.

Rovatok