Index Vakbarát Hírportál

Sms-ágyút kaphatnak a virginiai rendőrök

2014. szeptember 17., szerda 16:52

Az adatszivárgás-specialista amerikai cég, a Comsonics olyan eszközön dolgozik, amivel a rendőrök kiszúrhatnák a vezetés közben sms-ező sofőröket. A Virginian Pilot cikke szerint az eszközt kimondottan rendőrségi használatra tervezték; úgy nézne ki – és úgy is működne –, mint a gyorshajtókat lefülelő radarpisztoly, csak nem a sebességet, hanem az adatforgalmat mérné.

Az sms-pisztoly a telefon által kibocsátott rádióhullámokat vizsgálná. Gyakorlatilag mintafelismerést végezne: ha az eszköz olyan hullámokat észlel egy mozgó járműből, amit a telefonok sms-ek küldésekor és fogadásakor bocsátanak ki, máris írhatják a büntetőcetlit a valószínűsített telefonhasználatról és a gondatlan közúti közlekedésről.

De mi van akkor, ha az illető épp telefonált, és nem is sms-t írt, a rendőrök viszont bemérik? A Comsonics szerint ez nem jelent gondot, mert a telefonhívások másfajta rádióhullámokat bocsátanak ki, mint az sms-küldés. Virginiában ez a különbség igen fontos, mivel az ottani szabályok értelmében telefonálni lehet vezetés közben, de sms-t írni nem. Ami ostobaság, tekintve, hogy legalább olyan veszélyes telefont baszkurálni vezetés közben, mint részegen autózni, és amúgy is csak az emberek 2 százaléka tud egyszerre több dologra figyelni.

De mi van, ha más ír sms-t az autóban, nem a sofőr, viszont a rendőrök észlelik az adatszivárgást? Erre még nincs magyarázat – legfeljebb az, amit a rendőr hajlandó elfogadni.

Rovatok