Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárdokat bukik a Sony

2014. szeptember 17., szerda 16:12

A Sony 56 éve lépett a tőzsdére, de most először fordul elő, hogy nem fizet osztalékot a vezetőségnek. A céget figyelmeztették, hogy a mobilos üzletág a tervezett 40 milliárd jenes (90 milliárd forint) nyeresége helyett 230 milliárd jen (518 milliárd forint) veszteséggel zárhatja a jövő márciusban végződő pénzügyi évet.

Kazuo Hirai, a Sony vezérigazgatója szerint a cég vezetősége azért nem vesz fel osztalékot, mert ők a felelősek a kialakult helyzetért.

Bár Hirai korábban a mobilos részleg kibővítését tervezte, most mégis úgy döntött, 15 százalékkal csökkentik a munkatársak létszámát a pénzügyi év végére. Az előrejelzést is módosították: már nem hiszik, hogy 50 millió készüléket tudnának eladni, beérnék 43 millióval is. Érdemes megjegyezni, hogy a Sony ebből 42 milliót áprilisra már leszállított a viszonteladókhoz.

Hirai leszögezte, hogy a mobilos divízió épp olyan fontos a Sonynak, mint a videojátékokkal vagy kamerákkal foglalkozó részlegek – vagyis még mindig az elektronikai üzletág húzóágazatának tartja a mobilrészleget. A Sony közleménye szerint a jövőben kevesebb régióra koncentrálnak, és inkább a prémium kategóriás készülékek gyártására mennek rá.

A Sonynak – hasonlóan más gyártókhoz – kevés lehetősége van érvényesülni az okostelefonok piacán. Felülről az Apple és a Samsung készülékei szorongatják, a középkategóriáért az LG és a HTC telefonjaival kell megküzdenie, miközben az olcsóbb készülékek piacán egyre népszerűbbek lesznek a kínai gyártók, például a Huawei, a ZTE és a Xiaomi termékei.

Rovatok