Index Vakbarát Hírportál

Bilincsben viheti az apja koporsóját a Pirate Bay alapítója

2014. szeptember 18., csütörtök 07:31

A Pirate Bay alapítója, Peter Sunde apja nemrég halt meg, hosszú betegség után. Noha Sunde részt vehet a temetésen, a börtönszemélyzet szerint számíthat rá, hogy bilincset kell majd viselnie a szertartáson.

Peter Sunde, a Pirate Bay egyik alapítója egy svéd börtönben töltötte a nyarat, míg a fél világ vígan töltötte le az illegális tartalmakat az egyik legnépszerűbb torrentoldalon keresztül. Sundét 2012-ben ítélték börtönre, de akkor megszökött; az Interpol is körözte, mivel a szerzői jogok megsértése bűncselekmény.

Sundét idén májusban, kétéves hajtóvadászat után fogták el egy svéd farmon, Malmö közelében. Annak ellenére, hogy következetesen az ártatlanságát hangoztatta, a férfit a szigorúan őrzött Västervik Norra börtönbe szállították, hogy letöltse a nyolc hónapos börtönbüntetését. Egy hónappal később kérvényezte, hogy egy alacsonyabb biztonsági szintű egységbe szállítsák át, más, fehérgalléros bűnözők közé, de a kérését elutasították.

A történtek miatt Sunde féltestvére, Mats Kolmisoppi is felszólalt. Szerinte a fegyintézeteknek az a célja, hogy jó útra térítsék az elítélteket, még akkor is, ha olyan szigorú börtönről van szó, mint a Västervik Norra. Sundét viszont annak ellenére nem engedik átszállítani, hogy együttműködő volt, és szökni sem próbált. Mats szerint a testvére 13 kilót fogyott, mivel a vegetáriánus Sunde nehezen bírja a börtönkosztot.

Ezzel mindenkit büntetnek

Sundénak már csak 50 napja van hátra a büntetéséből, de közben családi tragédia történt: meghalt az apja. Régóta betegeskedett; hogy milyen súlyos állapotban volt, jól mutatja, hogy csak az egyik betegsége volt a maradék tüdejében kialakult rák.

Sunde részt vehet a temetésen, de két őr fogja kísérni, és nem biztos, hogy bilincsben vinni tudja a koporsót.

Mats szerint a svéd igazságszolgáltatás eljárása undorító, és nemcsak azért, mert a bátyja börtönbe került, hanem azért is, mert hagyja, hogy ez megtörténjen. Szerinte az ilyen intézkedések nem szolgálják a bűnözők jobb útra térítését.

Ez nem csak a bátyámat bünteti. Ez engem is büntet, a halott apámat is bünteti, az anyámat is, meg a családomat, a rokonaimat és a barátaimat is.

– írta Mats a Facebookon.

Rovatok