Index Vakbarát Hírportál

Repülő lézerfegyvert tesztel a Lockheed

2014. szeptember 18., csütörtök 17:08

Repülőgépekre szerelhető, nagy energiájú lézerfegyver fejlesztésére kapott megbízást a Lockheed Martin. A gyártó a légierő kísérleti laboratóriumával (AFRL) és a Notre Dame egyetemmel közösen dolgozik az új eszközön, a DARPA megbízásából.

A cél, hogy egy olyan, 360 fokban védelmet nyújtó lézerfegyvert fejlesszenek, ami úgy működne, mint a B–52-eseken is használt fedélzeti gépágyúk. A lomha, de halálos rakományt cipelő bombázók a kisebb gépekkel szemben védtelenek voltak, ezért a többfős legénységnek kellett gondoskodni az elhárításukról – hol nehézgéppuskával, hol Vulcan gépágyúval.

Az akkumulátorok gyártástechnológiája az elmúlt évtizedben sokat fejlődött, így a harcászati lézernek nem kell többé ormótlan, több tonnás, csak hadihajókon vagy harckocsikon szállítható eszköznek lenniük. Az új lézernek egy géppuska rugalmasságával kell működnie – erre jó az Aero-adaptive Aero-optic Beam Control. Ha akarják, rövidítsék ABC-nek, de hívhatják fedélzeti lézerágyúnak is: ugyanarról van szó.

A Lockheed már nyolc tesztet végzett az ABC-vel. Doug Graham, a cég programfejlesztési részlegének alelnöke szerint a teszteredmények beigazolták az elvárásokat, és nincs akadálya annak, hogy nagy energiájú lézerekkel szereljék föl az amerikai hadsereg repülőgépeit. A lézerágyút nem támadó célokra használnák, hanem az ellenséges rakéták kilövésére.

A lézerágyúnak igen jó a pedigréje; minden alkatrésze megfelel a légierő és a Szövetségi Repülési Igazgatóság szabványkövetelményeinek. A hivatalos sajtóközlemény szerint a Lockheed jövőre kezdi el az egyre bonyolultabb repülési teszteket; a fegyver tényleges működőképessége csak az eredményes gyakorlati tesztekkel igazolható. 

Rutinos lézermesterek

A Lockheed már harminc éve foglalkozik nagy energiájú lézerekkel, így nem meglepő, hogy ők kapták a megbízást a DARPA-tól. Terveztek olyan lézeres rakétavédelmi rendszert is, ami egy fókuszált lézernyalábbal röptében semmisíti meg a rakétát. Ez nem koncepció, hanem kipróbált, működő dolog: a szakasz kivonul egy tréleren vontatott fagyiskocsival a puszta közepébe, és másfél kilométerről, nem egészen öt másodperc alatt a felrobbanásig hevít egy rakétát a levegőben. Valahogy így:

US MILITARY unveils ADVANCED ANTI MISSILE LASER

Rovatok