Index Vakbarát Hírportál

37 év után visszavonul Larry Ellison

2014. szeptember 19., péntek 09:35

Visszavonul az Oracle vezérigazgatója, a hetvenéves Larry Ellison, aki 1977 óta vezette a vállalatot; a cégnél ő volt az első és egyetlen, aki betöltötte ezt a posztot. Ellison az Oracle vezérigazgatójaként lett az Egyesült Államok és a világ egyik leggazdagabb embere.

A cég irányítását a HP korábbi vezetője, Mark Hurd, illetve Safra Catz veszik át; ők álltak legközelebb Ellisonhoz a cégen belül. A Businessweek szerint Hurd és Catz már évek óta végezték a napi operatív munkát, tehát a rutinjuk megvan – Ellison inkább a cég általános üzleti stratégiájával foglalkozott.

Ellison nem hagyja ott az Oracle-t, ügyvezető igazgatóként folytatja a munkát. Dr. Michael Boskin, a cég igazgatótanácsának tagja szerint Ellison továbbra is teljes munkaidőben fog dolgozni.

Vasember irigykedhet

Tehetségtelen pancserek ritkán maradnak meg évtizedeken át egy sikeres cég vezérigazgatói pozíciójában, így azt senki nem vitathatja, hogy Ellison megérdemelten vált kőgazdaggá. A filantróp Bill Gates-hez vagy a technológiaőrült Elon Muskhoz képest viszont nem világmegváltó alkat; szívesebben költötte a megkeresett pénzét saját magára. Ellison több kastélyt, golfpályát, repülőgépet, sportautót és jachtot vett magának, na meg a Hawaii-hoz tartozó Lanai szigetét. A pletykák szerint Ellison adta az ihletet a Robert Downey Jr. által eljátszott Vasember karakteréhez.

Ellison, aki kétszer is kibukott a főiskoláról, a világ vezető üzleti és adatbázisszoftver-gyártó cégét hozta össze. A visszavonulása már csak emiatt is történelmi jelentőségű, és hát ő volt az egyik utolsó, máig (tegnapig) aktív alapító-vezérigazgató a Szilícium-völgy nagy öregjei közül.

Rovatok