Index Vakbarát Hírportál

Itt a Futár mobilra, de minek

2014. szeptember 19., péntek 13:58

 A Futár elindulásánál talán csak a Bubit vártam jobban. Igaz, mindkettővel kicsit úgy voltam: menő, de pontosan nem tudom, mennyire lesz hasznos. A Futár webes útvonal-tervezője nagyon jónak tűnik, valószínűleg idővel kiváltja majd a megszokott Google Mapses rutinomat.

Ugyanezt már nem tudom elmondani a ma kijött mobilos verzióról: bár androidos telefont használok (Samsung Galaxy SIII), egyszerre tudok kritikát mondani az iOS-re szánt változatról is, mert

a kettő gyakorlatilag ugyanaz.

És ez hiba. A Google nem véletlenül fektet be egyre több energiát mobilos operációs rendszerének felületébe, a Holo tényleg eléggé letisztult és átgondolt ahhoz képest, amit a korábbi dizájnok adtak. Magyarul lehet használni, könnyen áttekinthető, nem kell túl sok idő és energia a megtanulásához.

A BKK Futár (szerintem kár erőltetni előtte a cég nevét, mindenki Futárként fogja keresni) androidos appja viszont egyszerűen az iOS-re készült alkalmazás koppintása (a súgó képernyőképei például Iphone-ról vannak). Emiatt például kilógnak a címkék, nem egyértelmű bizonyos felületek funkciója, néhány gomb pedig kicsi, nehezen elérhető.  

Nem látszik az alkalmazás célja sem, hiába számolja be a lépcsőket is, amit mondjuk a Google Maps nem tud, az a pár perc különbség tényleg csak az utolsó járatoknál lehet érdekes. Mindenesetre a puding próbája az evés, megpróbálok majd pár napig ezzel közlekedni, és meglátjuk mit nyertem vele. A menetrend legalább benne van, bár kicsit nehéz előhozni: a megfelelő járatokra kell rányomni.

Mert azt már tudom mit vesztettem: ezt a felületet sosem fogom megszokni, cserébe lassúnak is tűnik, Sony Xperia Z3-on pedig még fagy is (ez a telefon még nem elérhető, cserébe csúcsmodell),  Z1-en nem fagy, de lassú. Néhány dolgot még mindenképpen át kell gondolni, például a sárga úton sárgával jelölt villamos nem igazán látszik. A frissítés pedig mintha egyszerűen nem működne (éppen?) mióta megnyitottam az appot, mellettünk van két busz és két villamos is. Nem mozdulnak sehova. Így nehéz lesz arra használni, amire való (lenne): valós idejű útvonaltervezésre. Szerencsére próbaverzióról van szó, reméljük ezeket a dolgokat mind javítják.

Az app már elérhető 

is. További jó hír, hogy tavasztól a 4-6-os villamosokba is bekerül a Futár, úgyhogy azok a járatok is megjelennek majd az alkalmazásban. 

Rovatok