Index Vakbarát Hírportál

Jön a kötelező jelszó Androidra

2014. szeptember 19., péntek 16:58

A Washington Post azt írja, hogy a Google egy új adatvédelmi módszeren dolgozik, viszont a titkosítás bevezetése miatt a mostanáig opcionális jelszóválasztás kötelező lesz minden androidos készüléken. Így mások csak akkor használhatják az eszközeinket, ha ismerik a hozzájuk tartozó jelszavakat.

A cég szóvivője a Verge-nek elmondta, hogy az elmúlt három évben az Android csak felajánlotta az adatok jelszavas védelmét és titkosítását, de a következő verzió már kötelezővé teszi a használatát.

Nem mindegy, hogy szivárgó pinafotók, vagy szivárgópina-fotók

Az Apple nemrég dobta piacra az Iphone 6-ot; ennek kapcsán Tim Cook, a cég vezérigazgatója nyílt levelet tett közzé, amiben kimondatlanul is a Facebook és a Google adatvédelmi elveit kritizálja.

Mi nem készítünk profilt az emailek tartalma és a netezési szokások ismerete alapján, hogy eladjuk őket a hirdetőknek. Nem akarjuk monetizálni az Iphone-on vagy az Icloudban tárolt adatokat. Nem olvassuk el az emailjeit és az üzeneteit, hogy hatékonyabban reklámozhassunk.

– írta Cook a levélben, annak kapcsán, hogy az IOS 8, az Apple új mobil operációs rendszere nagy hangsúlyt fektet a felhasználói adatok titkosítására.

Valószínű, hogy a Google Tim Cook nyilatkozata miatt időzítette mostanra a bejelentést, de ez nem zárja ki, hogy már régóta tervezték ezt a lépést. Ha ugyanis csak az Apple adatvédelmi elveit szerették volna kritizálni, elég lett volna kidobni egy sajtóközleményt azzal a mondattal, hogy „aki még egy Jennifer Lawrence-kaliberű kiemelt ügyfél magáncélra szánt meztelen képeit se tudta megvédeni a nyilvánosságtól, az adatbiztonsági kérdésekben inkább kussoljon”.

Rovatok