Index Vakbarát Hírportál

A sötét web mára még durvább lett

2014. szeptember 23., kedd 10:44

A digitális drogkereskedelemben, akárcsak a fizikai valóságban egy hálózat lekapcsolása csak helyet ad egy újnak. A Silk Roadot hiába lőtte le az FBI, vannak új kiskirályok, akik fejlettebbek a nagy elődnél – elveik viszont még kevésbé vannak.

Tavalyi indulása óta az Evolution nevű online feketepiac hatalmasat nőtt, az elmúlt három hónap alatt az eladásait megháromszorozta. Mostanra több mint 15 ezer, főként illegális terméket forgalmaznak itt, a fegyverektől a fűig, kokainig és heroinig. Ez több ezerrel több termék, mint amennyit a Silk Road valaha árult.

Az Evolution ráadásul nemcsak biztonságosabb és professzionálisabb, mint az elődei, de sokkal amorálisabb is, mint a Slk Road volt: bármit beengednek, a termékek több mint tíz százaléka lopott bankkártyák és hozzájuk tartozó adatokból áll, amiket feltört online fiókokból szereztek.

Magyarul az új feketepiac már nemcsak áldozatok nélküli bűncselekményekből él, mint elődjei, hanem kőkemény bűnözésből, amit többen megszenvednek. Az egész csak a pénzről szól. De azért még náluk is van egy tabu: a gyerekpornót még ők is tiltják.

Rovatok