Index Vakbarát Hírportál

Bárki használtja az IBM szuperszámítógépét

2014. szeptember 23., kedd 08:57

Az IBM bejelentette, hogy elindítja felhőalapú Watson Analytics szolgáltatását, amely emberi nyelven kommunikál. Az alapfunkciókat ingyen kínálja majd a cég – írja az ITCafé. A 2011-ben kifejlesztett szuperszámítógép tudásához mostantól azok is hozzáférhetnek, akik nem hivatásszerűen foglalkoznak informatikával vagy adatelemzéssel.

A Watson Analytics olyan kognitív számítástechnikai szolgáltatás, amely a természetes nyelvi feldolgozás technológiáját alkalmazva egyszerű előrejelző és vizuális elemzőeszközöket ad az üzlet különböző területein dolgozó döntéshozók, szakemberek kezébe. A cég freemium modellben vezeti be a felhőalapú megoldást, tehát bizonyos alapszolgáltatásokat ingyen vehetnek majd igénybe a felhasználók.

A Watson Analytics teljes körű önkiszolgáló analitikai megoldás, amely asztali eszközökön, okos telefonon és tableten egyaránt futtatható. Eszköztára az adatgyűjtéstől a feldolgozáson át az elemzésig és a vizualizációig terjed – egy mindenki számára könnyen kezelhető felhasználói felületen.

Megérti a kérdéseket

A technológia igazi különlegessége, hogy mindenkivel szót ért: egyszerű emberi nyelven megfogalmazott kérdéseket képes megérteni és megválaszolni, miközben komoly prediktív analitikai feladatokat old meg. „Hogyan lendíthetem fel termékeim forgalmát? Milyen juttatásokat érdemes bevezetnem, hogy megtartsam a dolgozóimat? Melyik ajánlatomból lesz a legnagyobb valószínűséggel szerződés?” Ilyen és hasonló kérdésekre is választ ad a szolgáltatás, legyen szó kereskedelmi, HR, marketing, pénzügyi vagy az operációs folyamatokat érintő dilemmákról. A

Mint minden IBM felhőszolgáltatás, a Watson Analytics is SoftLayer paltformon fut, és hamarosan elérhető lesz az IBM Cloud marketplace vásártéren is. A szolgáltatás néhány funkcióját béta verzióban már egy hónap múlva kipróbálhatják az érdeklődők, további információk a szolgáltatás weboldalán olvashatóak.

Rovatok