Index Vakbarát Hírportál

Betiltatnák a Skype-ot Oroszországban

2014. szeptember 24., szerda 14:47

Több orosz képviselő is javaslatot tett arra, hogy korlátozzák az IP-telefonhívásokat az országban. Szerintük az online programokkal intézett telefonhívások veszélyt jelentenek az országbiztonságára.

A technológia széleskörű elterjedése nem csak szociális és gazdasági kockázatokat hordoz magában, hanem veszélyt jelent az állampolgárokra és a közbiztonságra is.

Ezzel érveltek az orosz dumában a javaslatot beterjesztő képviselők.

Az online programok segítségével intézett telefonhívások nem mindig ingyenesek, de általában jóval olcsóbbak, mint a hagyományos készülékesek. Több millió ember használja az ilyen alkalmazásokat az országon belföldi és külföldi hívások lebonyolítására, ami óriási veszteségeket okoz a helyi telekommunikációs cégeknek. A beterjesztett dokumentum szerint évente több miliió dollártól esnek el a helyi szolgáltatók, ami az egyébként is gyengülő orosz gazdaságnak nem kedvez.

Ami szerintük igazán aggodalomra ad okot, az az, hogy a hívószám nem jelenik meg a híváskor, ugyanis egy IP-címről továbbítják a kezdeményezet hívást, és így nem tudják beazonosítani a hívót. Ez az orosz képviselők szerint potenciális veszélyforrása a nemzetbiztonságnak. Azt állítják,

 
a hívás kezdeményezésének holléte hiányában a jogvédő és terrormegelőző szerveket akadályozzák munkájukban.

Nem ez az első eset, hogy Oroszországban megtámadják a Skype-ot, és a hasonszőrű programokat. Az MTC orosz telekommunikációs cég vezérigazgató-helyettese, Ruszlán Ibragimov már tavaly az ilyen online cégek állami szabályozását sürgette. 

Magyarra fordítva a javaslat lényegét: az online hívásokat nem lehet lehallgatni, és ez veszélyezteti az állambiztonságot. Ez különösen egy olyan országban kellemetlen, ahol az utóbbi időben foggal-körömmel próbálják a szűretlen hírek terjedését korlátozni. Az orosz cégek pedig azért lobbiznak, hogy ellehetetlenítsék a külföldi, Oroszországban be nem regisztrált cégeket a működésüktől. Ugyanis őket meg le lehet hallgatni. 

Rovatok