Index Vakbarát Hírportál

Microsoft+Apple+Google < Samsung

2014. szeptember 26., péntek 17:06

A Samsungnak több alkalmazottja van, mint az Apple-nek a Google-nek és a Microsoftnak együtt, az Ars Technica cikke szerint a számok egészen pontosan így alakulnak:

Ha csak a munkaerő méretét nézzük, a Samsung ötször akkora, mint a Google. Ez azért valamennyire magyarázza, hogyan képes a cég arra a brutális teljesítményre, hogy 46 okostelefont és 27 tabletet hozzon ki csak 2014-ben. 

A Google ráadásul felmond majd 3894 munkavállalójának, amikor megszabadulnak a Motorolától. Az Apple munkásainak több mint fele – 42 800 alkalmazott – az üzletekben dolgozik, csak 37 500-an nem.

A Sonynál a fenti szám csak a Sony Electronicsot jelenti, ami leginkább a Samsung Electronicshoz hasonlítható. Cserébe a Sony Groupnak masszív médiapiaci jelenléte is van, a Sony Pictures Entertainment, Sony Music Entertainment, és Sony Financial Services cégekkel. A Samsung Group pedig szintén hatalmas vállalat, még több céggel és alkalmazottal.

Egykénként a Samsung és a Sony (Electronics) jól összehasonlítható: mindketten szinte mindent készítenek, amit általánosan megtalálhatunk a szórakoztató-elektronikai boltokban (kivéve, hogy a Samsungnak nincs konzolja), a Samsung még így is jóval nagyobb az ott dolgozók számát tekintve.

Mi adja a különbséget? A Samsungnak rengeteg programozója van: 2013-ban egészen pontosan 40 506-an voltak. A Samsung szoftveres részlege 2011 óta 45 százalékkal nőtt. Összehasonlításul: a Google-nek csak 18 593 kutatásban és fejlesztésben (azaz programozásban is) részt vevő munkatársa van. Ez fele. 

Mindezt azért, hogy Androidon megpróbáljanak megszabadulni a Google-től: minden eredeti programra megvan a válaszuk, sokszor még a név is ugyanaz, csak egy S betűt tesznek elé. mindemellett az összes elektronikai eszköznek, amit árulnak szintén szüksége van szoftverre.

Rovatok