Index Vakbarát Hírportál

Ha a felhasználó boldog, az FBI szomorú

2014. szeptember 28., vasárnap 19:45

A Google és az Apple új titkosítási protokollt fejlesztenek, hogy így óvják meg a felhasználóik személyes adatait. A Celebgate-botrányt elnézve erre minden okuk megvan: még szeptember elején történt, hogy egy hekker az Icloudból megszerezte több híresség privát képeit, és azokat feltöltötte a netre.

Egy új titkosítási protokoll tehát mindenkinek jó; ön is nyugodtan alhat, nem fogják ellopni a csöcsös képeit, ha vannak olyanjai. (Mármint képei, nem csöcsei, de igazából mindegy is, azt se fogják ellopni.)

Tudja, kinek nem tetszik ez az egész?

Az FBI-nak.

James Comey FBI-igazgató szerint az alapból engedélyezett titkosítás meg fogja nehezíteni a bűnözés elleni harcot. Emberéletek kerülhetnek veszélybe, ha a rendőrség nem férhet hozzá a terroristagyanús és bűnöző személyek telefonjain lévő adatokhoz. Comey azt mondja, az FBI ezt az Apple-vel és a Google-vel is megbeszélte.

A Google még csak tervezi a hasonló titkosítás bevezetését az új Androidon, de az Apple már használja is a visszafejthetetlen védelmet. Ezzel az a baj, hogy a bűnüldöző szervek még akkor sem férhetnek hozzá az így titkosított adatokhoz, ha azt a bíróság engedélyezi.

Leginkább az aggaszt, hogy a cégek nyíltan reklámoznak valamit, ami lehetővé teszi az embereknek, hogy törvényen kívül helyezzék magukat.

– mondta Comey a BBC-nek.

Rovatok