Index Vakbarát Hírportál

Megduplázódott a biztonságos weboldalak száma

2014. szeptember 29., hétfő 16:02

A Cloudflare nevű weboptimalizációs cég tavaly decemberben ígéretet tett, hogy 2014-ben megduplázza az SSL nevű titkosítási protokoll használatát a weben. Ez most gyakorlatilag egy csapásra meg is történt, amikor bejelentették, hogy minden ügyfelüknek, aki igényelte, ingyenessé tették az SSL használatát a saját oldalán. A lépéssel kétmillió oldal vált biztonságosabbá.

A böngészőben egy kis sárga lakattal jelölt SSL protkollt gyakran használják a bankok és az emailszolgáltatók a kommunikáció titkosítására, de mivel ezért a webtárhely-szolgáltatók általában külön díjat kérnek, sok oldal inkább nem is alkalmazza. Ennek következményeként a web adatforgalmának jelentős része titkosítatlan, és mindenféle támadásnak van kitéve.

A Snowden-féle megfigyelési botrány óta minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált ennek a helyzetnek a tarthatatlansága, ezért egyre több szakértő sürgeti a mostanihoz hasonló lépéseket. A Google is igyekszik a maga eszközeivel javítani a helyzeten: miután márciusban kötelezővé tették a biztonságosabb HTTPS használatát a Gmailben, most augusztusban bejelentették, hogy a találati oldalukon előnyben részesítik az SSL-t használó oldalakat.

Rovatok