Index Vakbarát Hírportál

Wifit tessék, gyerekért ingyen van

2014. szeptember 29., hétfő 14:18

Rendhagyó ötlettel hívta fel a figyelmet a nyilvános wifi veszélyeire az F-Secure. A finn netbiztonsági cég a felhasználók figyelmetlenségét használta ki: olyan szerződést íratott alá velük, amely szerint az ingyen wifiért lemondanak elsőszülött gyermekükről.

Az Europol által is támogatott londoni kísérletben a kutatók még júniusban létrehoztak egy wifi hotspotot. Ha valaki csatlakozni próbált hozzá, el kellett fogadnia a felhasználási feltételeket, ahogy az más szolgáltatásoknál is lenni szokott. Csakhogy ebben az esetben a feltételek része volt egy Heródes-záradék is, amely értelmében akkor jár az ingyen wifi, ha a felhasználó cserébe örökre lemond a saját gyermekéről. Persze ez nem rettentette el azt a hat embert, aki gond nélkül elogadta a feltételeket.

A kíséletet a Cyber Security Research Institute nevű, netes biztonsággal foglalkozó szervezet bonyolította le, a céljuk pedig az volt, hogy ráirányítsák a közfigyelmet a nyílt wifihálózatok veszélyeire. Az első kör után eltávolították a kérdéses záradékot, és csak a hálózat által tartogatott kockázatokat vizsgálták. Többek között megállapították például, hogy wifin keresztül kódolatlan szövegként elérhetők a POP3 emailprotokoll jelszavai. Ez a sérülékenység 2001-ig nyúlik vissza, ami jól mutatja a wifibiztonság jelenlegi állapotát.

A kísérletről beszámoló jelentés szerint egyrészt meg kell tanítani az embereknek, hogy miért lehet veszélyes a kódolatlan wifihálózat, és hogyan lehet ellene védekezni – például VPN-nel, vagy a wifi kikapcsolásával. Másrészt a szolgáltatóktól is elvárható, hogy ne áldozzák fel az egyszerűbb használat kedvéért a biztonságot.

Az F-Secure egyébként mindenkit megnyugtatott, hogy ezúttal nem fog élni a rá ruházott joggal, tehát egyelőre a saját online biztonságuk iránt leginkább érdektelenek felhasználók gyermekei is biztonságban vannak.

Rovatok