Index Vakbarát Hírportál

A lusta programozók miatt marad ki a Windows 9?

2014. október 2., csütörtök 09:23

A napokban bejelentett új Windows-változat kapcsán egy dolgot nem értett senki: miért maradt a 10-es szám szerepel a névben, és miért maradt ki a 8.1 után értelemszerűen elvárt 9?

Egy, a Redditen megjelent poszt szerint valószínűleg a lusta programozók miatt lehet az ugrás. A magát microsoftos fejlesztőnek mondó felhasználó szerint ugyanis azért kellett kihagyni a 9-est, mert nagyon sok, a futtatott operációs rendszer típusát ellenőrző algoritmust úgy írtak meg, hogy csak addig nézze az ezt megmutató rendszerbejegyzést, amíg el nem jut odáig, hogy „Windows 9”, ez ugyanis két dolgot jelenthet: Windows 95 vagy 98 fut a gépen.

Kivéve persze, ha csak simán Windows 9-ről lenne szó. Ha valóban ez a probléma az indok, akkor a világ megint belefutott egy Y2K jellegű problémába, vagyis abba, hogy egy megoldás úgy vált általánossá, hogy senki nem gondolt bele abba, hogy egyszer lehet még olyan Windows, aminek kilences van a nevében. Fontos kiegészítés: a Windows nem abban a formában tárolja a saját verziószámát, ahogy a hétköznapokban hivatkozunk rá. A Windows 7 például  6.1-es verziójú, a Win8.1 valójában 6.3-as, a márkanévként kezelhető tehát a 95-höz, 98-hoz, XP-hez hasonló címkék nem is érhetők el.

Ennek megfelelően hivatalosan persze nem ez történt, a Microsoft képviselői a Gizmodo kérdésére azt válaszolták, hogy az ugrás azért kellett, mert ha simán csak eggyel növelik a számot, az nem mutatta volna jól, milyen új utakra is indul a legújabb Windows. Természetesen az sincs kizárva, hogy sima marketinghúzás az egész, ráadásul milyen sikeres: mi is erről írunk, önök meg erről olvasnak.

Rovatok