Index Vakbarát Hírportál

Az USA spórol az atomrakétákkal, hogy legyen mivel aszteroidára lőni

2014. október 3., péntek 11:34

Amerikai lapértesülések szerint az USA hadügyminisztériuma jó néhány, korábban leszerelésre ítélt, nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakétát megtart a jövőben azért, hogy a Föld felé tartó aszteroidák ellen védekezhessenek velük.

A döntés átmeneti, a rakéták jövője attól a felülvizsgálattól függ, ami kideríti, hogy egyáltalán van-e értelme a felénk tartó kisbolygókat atomrakétával célba venni. A számítások szerint egy megfelelően erős robbanásnak két eredménye lehet. Az egyik változat, amikor kisebb darabokra robbanthatja a veszélyes aszteroidát, hogy aztán azok a légkörbe lépve égjenek el, bár itt kérdés, hogy milyen hatása lenne a Földre záporozó radioaktív sziklaesőnek. A másik lehetőség, hogy a hatalmas lökés letéríti az aszteroidát az eredeti, Földbe ütköző pályáról.

A probléma valójában nem is az, hogy mivel lőjenek, sokkal nagyobb baj, hogy mire: a felénk tartó, veszélyt jelentő, tehát 140 méternél nagyobb aszteroidáknak csak mintegy tizedéről tudunk. A NASA ráadásul a közelmúltban elismerte, hogy a legkomolyabb erőfeszítések ellenére sem érhetnénk el a kívánt 90 százalékos arányt 2020-nál előbb.

A Wall Street Journalban megjelent riportot a hivatalos amerikai források nem kívánták kommentálni, bár annyit azért elmondtak, hogy jelenleg nem tűnik túl esélyesnek az, hogy atomrakétával akarnának aszteroidára lőni. Ez egybecseng egy 2010-es jelentéssel, ami szerint nincs tudomásunk olyan kisbolygóról, ami a következő száz évben potenciális veszélyt jelentene a Földre.

Rovatok