Index Vakbarát Hírportál

Ilyen helikopterünk sem lesz soha

2014. október 3., péntek 16:05

Új harcihelikopter-prototípust mutatott be a Sikorsky. Az S-97 Raidert csütörtökön mutatták be nyilvánosan, bár már évek óta fejlesztett típusról van szó. A bemutató az első felszálláshoz vezető tesztsorozat első lépése, a fejlesztők bíznak abban, hogy a helikopter még idén a magasba emelkedik (az optimista változat szerint ez már december elején megtörténhet).

A Raider elsődleges célja, hogy sikerrel szerepeljen az amerikai hadsereg régi, hasonló jellegű helikoptereinek leváltása miatt indított tenderen. A leváltani kívánt típus az OH-58D Kiowa Warrior 1969-ben állt szolgálatba.

A Raider érdekes koncepció, azon túl, hogy óránként négyszáz kilométeres csúcssebességre képes, az egy, illetve kétfős személyzeten túl akár hat katona is elfér a gép törzsében kialakított utastérben. Ugyanakkor a gép akár egyetlen pilótával is képes jól teljesíteni, a raktérbe pedig extra lőszer is rakható, ha pont nem ül ott egy katona sem.

A Sikorskynak nem kizárólag azért van esélye nyerni, mert a Raider koncepciója jól ötvözi a hatékonyságot és a gyorsaságot, hanem mert a cég az elmúlt öt évben összesen 18 milliárd dollár értékben szállított forgószárnyas gépeket a hadseregnek. A gép darabja a hírek szerint 15 millió dollárba, vagyis nagyjából 3,6 milliárd forintba kerül.

Rovatok