Index Vakbarát Hírportál

3600 milliárd forintos csipgyárat épít a Samsung

2014. október 6., hétfő 15:43

Eddigi legnagyobb gyárépítő beruházását tervezi megvalósítani a Samsung. A Reuters úgy tudja, hogy a dél-koreai cég 14,7 milliárd dollárt költene el egyetlen csipgyárra. Az üzemet Szöultól 75 kilométerre délre, Pjöngtekben (Pyeongtaek) húzzák fel, és a város lakosságának a harmada, körülbelül 150 000 ember talál majd ott munkát.

Iparági elemzések szerint a Samsung azért fektet be sok pénzt a félvezetőiparba, mert az okostelefonok piacán egyre erősebben szorongatják a riválisai. A drága mobilok szegmensében az Apple a legnagyobb ellenfele, míg az olcsóbb kategóriában több tucat kínai gyártóval kell megküzdenie, amiből hosszú távon nem kerülhet ki győztesen. Az élesedő verseny már a Samsung mobilos részlegének csökkenő nyereségén is kimutatható.

A Samsung nagy szerencséje, hogy már most is sokféle más terméket is gyárt, például csipeket, így neki az is jó megoldás, ha az általa gyártott csipek egyre több okostelefonban jelennek meg. Már most is ők gyártják iPhone 6 processzorainak egy részét, tehát a vállalat abból is profitál, ha a fő riválisa több mobilt tud eladni.

Néhány piaci elemző úgy látja, hogy 2014 harmadik negyedévében komolyabb nyereséget fognak termelni a Samsung csipjei, mint a mobiljai, amire az elmúlt három évben nem volt példa.

Rovatok