Index Vakbarát Hírportál

Két részre szakadhat a HP

2014. október 6., hétfő 08:57

A HP különválasztaná a kevésbé jövedelmező számítógépes és nyomtatós üzletágát és a nagyvállalati rendszerekkel, szolgáltatásokkal foglalkozó részlegét - írja a Wall Street Journal. Az üzleti napilap szerint az amerikai vállalat hétfőn fogja bejelenteni a szétválást, melynek eredményeként két tőzsdei cég jön létre, egyenként is 50 milliárd dolláros éves forgalommal.

Mostanában több cég is a szétválás mellett döntött, például az eBay kereskedőcég is leválasztaná magáról az online fizetőeszközt biztosító PayPalt. Ezeknek a döntéseknek a hátterében a WSJ szerint az áll, hogy a cégek úgy hiszik, az eltérő sebességgel növekvő részlegeket jobban tudják menedzselni, ha különálló céget alkotnak.

A HP esetében másról is szó lehet: a WSJ szerint a cég régóta tervezi, hogy összeolvad az adattároló rendszereket gyártó EMC-vel, amivel egy 130 milliárd dollár értékű óriásvállalat jönne létre. Ezelőtt azonban nem árt kipakolni a cégből a fölösleges csatolmányokat, például a személyi számítógépeket és a nyomtatókat gyártó részt, amely egészen más piacra készít termékeket. Ha valóban a HP és az EMC fúziója a cél, akkor ez a művelet gördülékenyebben végrehajtható lesz a szétválás után.   

Rovatok