Index Vakbarát Hírportál

Rámozdult a tabletekre az Adobe

2014. október 7., kedd 15:32

Az összes fontos grafikai és videoszerkesztő alkalmazását frissítette az Adobe, hogy azok jobban működjenek az érintőkijelzős gépeken, és a mobilokra is kiadott egy tucatnyi új appot. A kreatívipar legfontosabb szoftvereit szállító cég a napokban megtartott Adobe MAX konferencián jelentette be az újdonságait.

A vállalat szerint fontos, hogy a mobilok és az asztali számítógépek jól együttműködjenek, és a projekteket egyszerűen át lehessen vinni egyik eszközről a másikra. Bár a kreatívipari dolgozók az Apple gépeit kedvelik, az Adobe elsősorban a Microsoft érintőkijelzős eszközeire optimalizálta a szoftvereit. (A Microsoft-vezér Satya Nadella is megjelent a konferencia színpadán, és minden résztvevő kapott egy Surface 3 Pro gépet, aminek az érintőkijelzőjére nyomásérzékeny tollal is lehet rajzolni.)

Ujjakal vágott videók

Első körben a legfontosabb alapszoftverek, a Photoshop, Illustrator, Premiere Pro és After Effects kapott olyan interfészt, amely kényelmesebben használható az érintőkijelzős gépeken. Ezt nem könnyű megoldani, de még mindig egyszerűbb a Windowson futó szoftvereket módosítani, mint teljesen új appokat írni az iPadre és a rengeteg különböző androidos tabletre. 

Ami nem jelenti azt, hogy az Adobe csak a komolyabb teljesítményű pc-kre fókuszál. A tableteken is megjelentek újdonságok, és ezen a piacon az Adobe az iOS rendszer részesíti előnyben. A Premiere Clip egy új videóvágó program,  a professzionális Premiere Pro egyszerűsített változata, amivel az iPhone és iPad kijelzőjén lehet elvégezni alapműveleteket: vágni, átmenetezni és hangsávokat kezelni. A szoftver az iPhone-ok lassított felvételeit is kezeli.

Az Adobe Shape segítségével a kamera által látott objektumokat lehet vonalakból és vektorokból álló rajzzá konvertálni, míg az Adobe Brush segítségével ecseteket tudunk gyártani az Illustratorhoz és a Photoshophoz.

Új platformokkal is kísérletezik a cég, az oktatási intézmények például online át tudják sugározni a Photoshopot az igencsak korlátozott hardverű, főleg felhőalapú megoldásokra kitalált Chromebook gépekre, hogy azokon is lehessen profi szoftverrel képszerkesztést tanulni.

Rovatok