Index Vakbarát Hírportál

Zuhan a Samsung nyeresége

2014. október 7., kedd 10:24

Nehéz a vezető mobilgyártók élete, mert rengeteg kihívóval kell megbirkózniuk. A Samsung vezetői hétfő éjjel figyelmeztetést adtak ki arról, hogy a negyedévben nagy mértékben csökkent a nyereségük, az okostelefonok átlagárának csökkenésére fogták az egészet.

A harmadik negyedévben várhatóan 4,1 biliárd koreai won lesz (az kb. 4 milliárd dollár) a Samsung profitja, ami 60 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Ugyanez volt a helyzet az előző negyedévben, tehát a trend tartósnak tűnik. Az biztos, hogy a kínai gyártók, amelyek sokkal alacsonyabb áron kínálnak tableteket és okostelefonokat, nem fognak egyhamar felszívódni, sőt, egyre több országban kezdik fogalmazni a termékeiket.

A Samsungnak az a nagy problémája, hogy szinte minden telefonján Android fut, és ezek nem sokban különböznek a többi, szintén Androidot futtató, ám sokkal olcsóbb készüléktől. Néhány kínai gyártó, például a Xiaomi, már egész jó minőségű, felszereltségében csúcskategóriás készüléket árul, nagyjából feleannyiért, mint a Samsung.

A legdrágább készülékek piacán pedig ott van az Apple, amely az iOS operációs rendszerrel és a saját szolgáltatásaival megkülönbözteti magát a többi gyártótól. Az iPhone 6 és 6 Plus pedig már az okostelefonok leggyorsabban növekvő szegmensében, a nagyobb kijelzővel felszerelet phabletek piacán is megjelentek a Samsung riválisaiként.

Rovatok