Index Vakbarát Hírportál

Semmi nem vonja el a figyelmet a vezetésről annyira, mint az Apple megoldása

2014. október 8., szerda 13:23

Az AAA, az Amerikai Autóklub részletes tanulmányban vizsgálta meg, milyen hatással vannak a vezetés közbeni figyelemre a különböző, vezetés közben végzett tevékenységek.

Az eredmények szerint míg a rádió nyomogatása vagy a légkondi beállítása csak kis mértékben vonja el a sofőr figyelmét, a mobiltelefonnal és más, információs és szórakoztató lehetőségeket biztosító eszközök (például a mobiltelefonok és az autókba beépített okoseszközök) már akkor is komoly mértékben befolyásolják az éberséget, ha hangvezérléssel használjuk őket.

Peter Kissinger, az AAA vezérigazgatója szerint a tanulmány rámutat arra, hogy milyen rejtett veszélyei vannak a hangvezérlésnek annak ellenére, hogy általában jobb megoldásnak tartjuk ezeket a kézzel vezérelt rendszereknél. A tesztből kiderült ugyanis, hogy nagyon nem mindegy, a sofőr pontosan milyen rendszert használ: az Apple mobil operációs rendszerének, az iOS 7-es verziójában használt Siri nevű hangfelismerő szoftver volt a leginkább figyelemelterelő alkalmazás a menüvezérelt és a hanggal irányított rendszerek tesztjében.

A tesztet úgy végezték, hogy az alany először álló autóban, aztán menet közben hajtott végre szövegértési, fogalmazási és szervezési feladatokat, de úgy, hogy közben az utat kellett figyelnie, és mindkét kezével a kormányt kellett fognia. A szakemberek az alany szívveréséből és agytevékenységéből vontak le tanulságokat, és természetesen a reakcióidőt is mérték.

A megállapítások szerint bár magasan a Siri volt a leghatékonyabb szoftver, a legmagasabb figyelemhiányt is itt mérték, szemben az olyan rendszerekkel, amik ugyan csak egyszerűbb dolgokat, például az autó szórakoztató rendszereinek, illetve GPS-ének kezelését tették lehetővé.

Ez azért fontos eredmény, mert a Sirihez hasonló rendszerek kezelése annak ellenére igényel több figyelmet, hogy azt gondolnánk, alkalmasak a menüs-kézzel irányítós rendszerek kiváltására pusztán azért, mert a hangunkkal, az anyanyelvünkön beszélve is használhatjuk őket. Az AAA mérései szerint ez részben azért sincs így, mert a hangfelismerő szoftver nem működött mindig pontosan, és az ilyen esetekben az egész műveletet újra kellett kezdeni, nem volt lehetőség az egyszerű visszalépésre. A Siri jó teljesítményéhez előre meghatározott szóbeli parancsok helyes használata kellett, és ez a szokatlanul nagy figyelmet igénylő fogalmazási feladat lehetett az, ami ilyen nagy mértékben terelte el az alanyok agyának amúgy vezetésre fordított kapacitásának nagy részét. A szakemberek szerint a szoftver fejlődése valószínűleg csökkenti majd ezeket a problémákat.

Rovatok