Index Vakbarát Hírportál

Robotkígyóval kereshetik a múmiák kincseit

2014. október 10., péntek 15:31

A robotépítők régóta próbálják utánozni a kígyókat, mert azok szűk helyekre is be tudnak kúszni, ahová a lánctalpas vagy kerekes járművek nem férnek be. Ilyen gépet épített Howie Choset professzor is, a Carnegie Mellon Egyetem robotkutatója, és abban bízott, hogy azzal mesés kincseket talál majd az ősi egyiptomi barlangok mélyén.

Kivitte a robotját egy kutatás helyszínére, és elakadt a homokban.

A probléma megoldásához a biológiát kellett segítségül hívni, egészen pontosan azokat a lényeket, amelyek sikeresen átnavigálják magukat a sivatag homokján. Choset a összeállt a Georgia Techen dolgozó Daniel Goldman fizikus professzorral és csapatával, hogy a szarvas csörgőkígyó (Crotalus cerastes) tanulmányozása után homokjáróvá tegyék a robotot.

A kutatók kimentek az arizonai Yuma sivatagba, hogy a helyszínen tanulmányozzák a kígyókat, majd kiástak egy kis homokot, befogtak néhány kígyót, és az atlantai állatkertben folytatták a kísérleteiket. Ezek az állatok ugyanis eléggé mérgezőek, nem lehetett bevinni őket az egyetem területére. A vizsgálatok során rájöttek, egyáltalán nem mindegy, hogy a robot melyik kigyófaj mozgását utánozza: számos más, nem sivatagi kígyófaj ugyanúgy elakadt a lejtős homokban, mint Choset robotja.

Robots learn from sidewinder snakes

A kígyófajok génekre épülő szoftverét nem lehet csak úgy átprogramozni, hogy egy csapásra képesek legyenek a homokban kúszni, a robotépítőknek azonban nem okozott gondot a frissítés, így a szerkezetük már könnyebben halad előre a homokos terepen. Ha minden a tervek szerint megy, akkor hamarosan kincseket is találnak vele.

Rovatok