Index Vakbarát Hírportál

Véget ért egy korszak: a GIF-nek lőttek

2014. október 10., péntek 17:10

Három évtizede GIF fájlokban tároljuk a webes animációkat, de ennek hamarosan vége lesz. Az internet egyik legnagyobb képmegosztó portálja, az Imgur le akarja dózerolni a szerverekről az elavult formátumot, hogy átadja az értékes helyet az új GIFV-nek.

Egy ideig a háttérbe húzódtak a GIF-ek, mert mindenki elkezdett Flash animációkat gyártani. Ehhez azonban külön lejátszót kellett telepíteni, amivel mindig baj volt: nem telt el hét biztonsági frissítés nélkül.

Úgyhogy a GIF, amit bármilyen böngészőben el tudunk indítani és nincs vele annyi szívás, szép lassan visszatért, és rögtön a színpad közepére. Az összes macskás, Jennifer Lawrence-es és filmidézetes animációt ebben a formátumban töltik fel a webre.

Mégsem jó ez így, mert a GIF pazarló megoldás, szó szerint kicsinálja az internetet. A fájlok gigantikus méretűek, gyorsan megtelnek tőle a szerverek és izzadnak a processzorok. Ezt a terhelést enyhíti a GIFV.

Mint például ez:

Az Imgur ezzel kapcsolatos blogbejegyzésében az áll, hogy egy 50 megabájtos GIF-et 3,4 megára össze lehet tömöríteni. Ez azért lehetséges, mert a GIFV gyakorlatilag egy videofájl, amit az elterjedt H.264 szabvány szerint tömörítenek, és beledobnak egy mp4 formátumú konténerbe.

A megfontolt szándékkal elkövetett formátumgyilkosság azonban nem lesz egyszerű. A Google a saját WebP formátumát támogatja, és valószínűleg a régi GIF-ek sem fognak eltűnni a szerverekről egyik napról a másikra.

Rovatok