Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy helikopter, ünnepel a NASA

2014. október 14., kedd 10:22

A NASA katonai szakértők és nemzetközi kormányügynökségek bevonásával tervezett meg egy csupán 10 másodperces töréstesztet. Az egyszerűnek tűnő műveletre több mint 3 évig készültek.

A Langley Research Center kutatói egy 45 láb (13,7 méter) hosszú, egykor a tengerészgyalogság által használt helikopterrel végezte el a tesztet. A kimustrált gép törzsét harminc láb (9,14 méter) magasról engedték le a TRACT 2-re, vagyis a Transport Rotorcraft Airframe Crash Testbedre. Igen, a NASA-nak van egy tesztpályája, ami kizárólag teherszállító helikopterek összetörésére szolgál.

A NASA lezuhanó helikopter tesztje

A kiszuperált gépen nem volt se rotor, se kerekek, és a legénységet is ütközési bábukkal helyettesítették, hogy figyeljék, miként hat rájuk a becsapódás. A gép törzse sértetlenül túlélte az akciót, viszont a gépben ülő bábuk az ütközés hatására úgy viselkednek, mint... hát, mint a bábuk.

A Langley Research Center gyakran végez ilyen kísérleteket: a LANDIR (Landing and Impact Research), mint a neve is sejteti, kimondottan a gépek landolásának és zuhanásának tanulmányozásával foglalkozik.

Rovatok