Index Vakbarát Hírportál

Megoldódott a csehországi tűzgömb rejtélye

2014. október 14., kedd 19:02

23 év után megoldották a Benesov cseh kisváros környékén felrobbanó tűzgömb rejtélyét, írja az MTI.  A benesovi bolida 1991. május 7-én ért a Földre, több mint két évtizeddel később pedig cseh tudósoknak sikerült a felrobbant meteor darabkáit fellelniük.

Becslések szerint naponta néhány ezer tonna meteorit eredetű anyag hullik a Földre, ám ezek túlnyomó része szabad szemmel nem érzékelhető mikrometeorit. Az ennél nagyobbak jóval ritkábbak, ezekből évente átlagosan mindössze negyven hullik a Földre.

Tűzgömbnek egyébként azokat a meteorokat nevezik, amelyek fényessége eléri az 5 magnitúdót, azaz a Vénusz fényerejét, a bolidák pedig olyan tűzgömbök, amely érkezését hangrobbanás kíséri. Állítólag amikor egy meteor részekre szakad, többszörös, mennydörgésszerű hangrobbanás is hallatszódhat.

Korabeli felvételek szerint a benesovi tűzgömb szétszakadását ugyan meteoriteső követte, akkor mégsem sikerült a megsemmisült objektum egyetlen darabkáját sem megtalálni. Két évtizeddel később, 2011 februárjában a csehországi Csillagászati Intézet kutatói, a régi felvételeket előkeresve, korrigálták a bolida pályaívét, így a korábban feltételezettől 330 méterre határozták meg a becsapódás helyét.

Számításaik helyesnek bizonyultak: a helyszínen végzett kutatásokon 4 meteoritdarabkát is találtak, amelyek összsúlya eléri a 12 grammot, anyagukat tekintve pedig három kategóriába sorolhatóak. Összetételükben ilyen különböző meteoritokat eddig mindössze egyszer, 2008-ban regisztráltak, amikor Egyiptom és Szudán határán, a Núbiai-sivatagban lehullott az Almahata Sitta meteorit – becsapódása előtt az égitestet még kisbolygóként tartották számon.

Nem véletlen tehát, hogy a benesovi bolida az Astronomy and Astrophysics című szakfolyóirat legújabb számának címlaptörténete lett, hiszen a nyomába eredő cseh tudósoknak sikerült a világon elsőkként ilyen hosszú idő után egy felrobbant meteor darabjait megtalálniuk.

Rovatok