Index Vakbarát Hírportál

15 millió pixel van az iMac kijelzőjén

2014. október 16., csütörtök 22:33

Csütörtökön volt az Apple nagy termékbemutatója, amin új tableteket és számítógépeket mutattak be. A kaliforniai vállalat egyre több régi terméket tart meg a kínálatában, abban bízva, hogy azokkal a vevők számát is növelheti.

Hatalmasra bővült az Apple tabletkínálata, már ötféle modell közül választhatunk. Ha nem a magyar árakat nézzük, hanem az amerikait, akkor jobban látszik, hogy az Apple egyre jobban igyekszik minden árkategóriát lefedni. Az iPad mini, a kisméretű tablet eredeti 2012-es hardverével, csupán 250 dollárba kerül, míg a legfrissebb megoldásokkal felszerelt iPad Air 2 kereken 500 dollárról indul. A két véglet között pedig van még egy iPad Mini 2, ami 300 dollárba kerül, az új iPad Mini 3 egy százassal drágábban, és az iPad Air első verziója, ez is 400 dollárért.

Az Apple azért tartott meg ilyen sokféle modellt, mert jól tudja, hogy mindegyikért megőrültek az emberek, és még egyik sem igazán elavult. Amikor az első iPad mini megjelent, már akkor is több százezer app volt elérhető az App Store kínálatában, tehát van mit futtatni rajta. Közben persze szorul a hurok, darabszámban és piaci részesedésben jönnek fel az olcsó tabletek. De még így is jók az Apple számai.

Mostanáig 225 millió iPadet vettek világszerte, ebből 70 milliót az elmúlt 12 hónapban.

Viszonylag egységesek maradtak a hardverek: az iPad Air 2 a csúcskategóriás A8X processzorral és az M8 mozgásérzékelővel lóg ki a sorból, míg az iPad mini a régi A5 csippel. A többi három tabletben A7 és M7 csipek vannak. Így még mindig könnyebb lesz iPadekre optimalizálni az appokat, mint a százféle androidos tabletre, tehát a felhasználóknak kevésbé kell aggódniuk a iOS-es szoftverek megbízhatósága, gyors működése miatt. 

Online pénztárca

A csütörtökön bemutatott iPad Air 2 és az iPad mini 3 tabletekben egyaránt van TouchID, tehát a középső gomb le tudja olvasni az ujjlenyomatunkat. Aki nem ismeri az Apple megoldásait, annak elmondjuk, hogy ez nem úgy működik, mint a laptopokon évtizedek óta megtalálható ujjlenyomatolvasók, hanem sokkal jobban. Egyáltalán nem kell lehúzni rajta az ujjunkat, és az is mindegy, hogy milyen irányból érintjük meg a gomb felületét: bénázás nélkül, pontosan működik.

Még egy közös tulajdonsága van a két eszköznek, a beépített pénztárca, amit a tabletek mérete miatt inkább pénztáskának illene hívni. Frissítés: eleinte nem volt egyértelmű, hogy mire lesz jó a tabletben lévő fizetési rendszer, de később kiderült: a bolti kasszáknál lévő érintős termináloknál nem tudunk majd a tablettel vásárolni, mint a iPhone 6-okkal. Ha lementettük a bankkártyánkat az iPad szoftverében, akkor online vásárolhatunk vele. A bolti fizetést egyébként az Egyesült Államokban lehet kipróbálni, ott már több száz bank beszállt a buliba, és rengeteg kereskedelmi lánc fogadja el ezt a digitális fizetőeszközt.

Az iPad Air 2 mást is tud:

Ennyi pixelt még nem látott

Az Apple igyekezett bizonygatni, hogy az iPad Air 2 is alkalmas a munkavégzésre, a Pixelmator fotószerkesztő app iPadre írt verzióját és egy videógyártó alkalmazást is bemutattak, de az igazán profi hardvert nem az iOS operációs rendszer mögé pakolták be. A számítógépeken futó OS X 10.10 Yosemite az igazi ász, melynek mostanra készült el a  végleges verziója, és a Mac gépekre ingyen letölthető. Aki 2500 dollárt költött volna el az operációs rendszerre, az vehet helyette egy vadonatúj iMac gépet.

Az iMac Retina 5K nevű szörnyeteg valami elképesztően brutális kijelzőt kapott:

14 745 600 pixel van rajta

Ez hétszer több, mint az átlagos tévéken lévő full hd, de  nem, ezt nem arra találták ki, hogy egyszerre hét sorozatot nézzünk.  Profi felhasználóknak szánják, az Index szerkesztőségében például a grafikusok és a vágók kiváltsága az iMac. Ezen az új, 27 colos kijelzővel szállított iMacen a full hd videó elférne a kijelző sarkában, és bőven lenne hely megjeleníteni a Final Cut Pro vágóeszközeit.

Az Apple azt állítja, hogy az Intel processzorral és AMD Radeon R9 grafikus csippel felszerelt iMac 3,5 teraflops teljesítményű, és a 8 gigabájt RAM az alap. Itt is változatos marad a kínálat, a legolcsóbb modell, 21,5 colos és átlagos full hd kijelzővel 1100 dollárért kapható.

Az asztali gépek közül a Mac Mini is megújult, de ezt nagyon gyorsan elhadarták, mintha ez egyáltalán nem is lenne fontos.  Az 500 dolláros asztali gép, amit két éve nem frissítettek, végre negyedik generációs Intel Core processzorokat kap, Intel Iris grafikus vezérlőt, PCIe adattárolót, 802.11ac wifit, valamint két Thunderbolt 2 portot. Azt állítják, hogy ez a világ leghatékonyabb asztali gépe.

Visszatérve az Apple OS X 10.10 rendszerhez: tele van jó újításokkal. Az interfész kicsit laposabb, a Safari gyorsabb, a beépített Spotlight kereső szebb és okosabb lett, az oldalsó értesítési területre pedig widgetek is be tudnak épülni.

Az Apple egyáltalán nem hisz a hibridekben, mint a Microsoft, ezért szó sincs érintőkijelzőkről. Helyette a laptopokon van egy óriási, jól beállított touchpad, amin gyorsan megjegyezhető gesztusokkal tudunk előhívni különböző funkciókat (ennek a minőségét még egyetlen pc-gyártó sem tudta megközelíteni). Illetve van egy rakás olyan megoldás, amivel kényelmesen összeköthetjük az eszközeinket, ezeknek hála kevésbé zavaró, hogy a tablet és a telefon nincs egybeépítve a számítógéppel.

Az elkezdett dokumentumok szerkesztését átvehetjük egy másik Apple eszközön, és ha bejövő hívásunk vagy sms-ünk érkezik, arról is értesítést kapunk. A legjobb persze az, hogy az OS X kezelni tudja az előszobában felejtett iPhone-ra érkező hívásokat: csak rányomunk egy gombra, és a számítógép mikrofonján, hangszóróján át tudunk beszélgetni, miközben az iPhone-hoz hozzá sem nyúltunk. Az AirPlay pedig azt oldja meg, hogy kényelmesen tudjunk fájlokat átküldeni egyik eszközünkről a másikra, míg az iCloud a felhőben szinkronizálja a képeinket, videóinkat és doksijainkat.

Kíváncsian várjuk a teszteszközöket, és hogy jövő év elején milyen eladási statisztikákkal fog dobálózni az Apple vezérkara. 

Rovatok