Index Vakbarát Hírportál

Új telefont és tabletet mutatott be a Google

2014. október 16., csütörtök 09:12

Alumínium készülékházak, megnövelt méretek, fantasztikus kijelzők, strapabíró akkumulátorok – és meghökkentő árcédulák. A Google nem viccel, ezúttal tényleg a prémium kategóriában játszanak.

A Google bemutatta a Nexus készülékcsalád legújabb tagjait. A 4, 5, illetve 7 hüvelykes telefonok és tabletek után ugrottak egy kategóriát, legalábbis méretben: a Nexus telefon képernyője 6 hüvelyk átmérőjű, a tableté 9 hüvelykes. Ez jelentős növekedés: a Google így már nemcsak az Iphone 6 Plus, hanem a Samsung Galaxy Note méreteivel is rivalizál. A tablet is versenyképes az Ipad Airrel összevetve – csak épp a legújabb Android fut rajta.

Lássuk, mit mutattak be:

A TELEFON: NEXUS 6

A QHD képernyő 5,96 hüvelykes, a natív felbontása 2560*1440 pixel; a képpontsűrűsége 493 pixel hüvelykenként. (Kontraszt: a felbontás és a méret terén is lepipálja az Iphone 6 Plust.) Ezzel a mérettel a Nexus 6 bőven phabletnek mondható.

A Nexus 6 tulajdonképpen egy felturbózott Moto X – nem meglepő, elvégre ezt is a Motorola gyártja. A készülékben Snapdragon 805 processzor, 3 gigabájt memória, illetve 32/64 gigabájt tárhely van – ezt sikerült bezsúfolni az alig 10 milliméter vastag alumínium készülékházba.

A Nexus 6-ot egy 3220 milliamperórás akkumulátor tölti; a Motorola Turbo Charger funkciót kihasználva akár 15 perc töltéssel is nyerhetünk hatórányi készenléti időt.

A TABLET: NEXUS 9

A Google Ipad Airje – írja a Gizmodo, és igazuk van: a Nexus 9 tényleg prémium kategóriás készülék. A pletykák is beigazolódtak: a tabletnek csakugyan előlapi hangsugárzói, 2048*1440 pixel felbontású kijelzője, illetve 6700 milliamperórás akkumulátora van.

A készüléket két 64-bites Project Denver processzor hajtja, illetve egy, az Nvidia Kepler architektúrára épülő grafikus processzor.

AZ OPRENDSZER: ANDROID 5.0 LOLLIPOP

A legújabb Android operációs rendszer nemcsak új külsőt kap, hanem új koncepció szerint épül fel – legalábbis a felhasználói felület működését tekintve. A lényeg, címszavakban: erősebb, határozottabb színhasználat, finomabb átmenetek az animációkban, jól elhelyezett gombok, és masszív külső fejlesztői támogatás. A Lollipop energiatakarékosabb is: egy Nexus 5 telefonon futtatva sikerült 30 százalékkal megnövelni az akkumulátor üzemidejét.

ÁRAK ÉS MEGJELENÉS

A hivatalos honlap szerint a Nexus 9-et október 17-től lehet előrendelni, de csak november 3-tól lesz kapható, és várhatóan akkor is csak az Egyesült Államokban. Ami az európai árakat illeti, a Mobilaréna cikke szerint a wifis Nexus 9-ért 399 eurót kérnek, a 4G-s, 32 gigabájtos változatért 569 eurót.

A legolcsóbb telefonért ugyanannyit kérnek, mint a legdrágább tabletért: 569 eurót, ami Magyarországon simán felmehet 200 ezer forintra is. És ez még nem is a 64 gigabájtos modell: az 649 euróba fog kerülni. Az előrendeléseket október 29-től lehet leadni, a kártyafüggetlen készülékeket novembertől kezdik kiszállítani.

Figyelembe véve, hogy a Google Nexus-modelljei eddig a megbízható, középkategóriás eszközök ligájában játszottak, kissé sokkolónak tűnhet az ár. Viszont a specifikációk, az anyaghasználat és a minőség arra utal, hogy a Google ezúttal magasabbra lő: nem néptelefont terveztek, hanem az Iphone-nal és az Ipaddel akarnak rivalizálni.

Rovatok