Index Vakbarát Hírportál

Nincs menekvés az okoságyúgolyó elől

2014. október 17., péntek 09:48

A Raytheon fegyvergyár újabb sikeres tesztet hajtott végre azzal a speciális lövedékkel, ami a GPS-koordináták követése mellett a célpontok lézeres megfestését is követni tudja. A dolog különlegessége, hogy 155 milliméteres, ágyúból kilőhető töltetről van szó.

Az Excalibur S elnevezésű lövedéket egy arizonai lőtéren tesztelték a közelmúltban. A teszt során a kilövés előtt betáplált GPS-koordinátákat követő lövedék a kilövés után automatikusan átállt a lézeres keresésre, és annak ellenére megtalálta a célpontot, hogy az időközben odébb mozgott az eredeti helyéről. A kettős rendszer lényege pont ez: az akár 40 kilométer hatótávolságú lövedék pontossága nagyban növelhető még mozgó célpontok esetén is azzal, hogy képes megváltoztatni a röppályáját, amikor a lézeres rávezetés erre utasítja. A lézeres megfestést földi és légi egység, vagyis egy közelben rejtőzködő katona, vagy akár egy a terület fölött lebegő drón is végezheti. Hogy mi történik a célponttal, mikor a lövés célba ér? Egy korábbi videóból ez is kiderül:

Raytheon Excalibur S 155 teszt

A siker ellenére a Raytheon további teszteket hajt végre, mielőtt eldöntik, hogy további fejlesztésekkel olyan szintre fejlesszék-e az Excalibur S-t, ami már az amerikai hadseregnek is megfelel. A cég a töltet egy kifejezetten hadihajók számára kifejlesztett változatán is dolgozik, mert mind mondják, a mostani ágyúk alig húsz kilométer messzire hordanak, és még ezen a távolságon is pontatlanok. Az Excalibur ezzel szemben majdnem dupla ilyen messzire repül, és két méteres szórással bármit eltalál.

Rovatok