Index Vakbarát Hírportál

10 gigabites internet épül Dél-Koreában

2014. október 18., szombat 19:44

A héten az Internet Hungary konferencián beleestem egy időgépbe, és visszarepültem körülbelül 8-10 évet. Az egyik kerekasztalnál ugyanis arról ment a vita a kormányzati, hatósági és távközlési szakértők között, hogy miként kellene kivitelezni az Európai Unió célkitűzését, hogy 30 megabites szélessávja legyen mindenkinek.

Ennél szomorúbb szakmai beszélgetést rég hallottam, mert olyanok merültek fel, hogy vajon csak elméleti maximális 30 megabitet kell-e nyújtani, vagy pedig minden egyes előfizetőre jutnia fejenként 30 megabitnek.

Segítek értelmezni a helyzetet: Dél-Koreában most vezetik be a 10 gigabites lakossági szolgáltatást, ami 333-szor lesz gyorsabb a szánalmas európai 30 megánál. Egyébként Dél-Koreában már 2012-ben kiépítették az egy gigabites hálózatot, és most az átlagos előfizetés 100 megabites. Ezen az átlagos hozzáférésen 80 másodperc letölteni egy 1GB-os fájlt (nagyjából ekkora tárhelyet igényel egy agyontömörített mozifilm).

Az SK Broadband netszolgáltató 10 Gbps-es hálózatán

pislogni sem lesz időd, amíg letöltöd az esti filmet.

Az állandóan növelt hálózati sebesség nemcsak a lakosságnak jó, de elősegítette a dél-koreai technológiai cégek, például a Samsung és az LG fejlődését is, és ennek is szerepe volt abban, hogy meg tudtak erősödni a világpiacon.

Rovatok