Index Vakbarát Hírportál

Januárban már vehetünk modulos telefont

2014. október 20., hétfő 11:42

Végre van pontos megjelenési dátuma a legfontosabb innovációnak az okostelefonok piacán: a moduláris, összelegózható mobilnak.  A Google vezetői a Project Ara fejlesztői konferencián jelentették be, hogy az első moduláris okostelefon 2015 januárjában jelenik meg, nagyon olcsón, mindössze 50 dollárért (12 ezer forint). 

Ez nyilván csak az alapmodul, erre lehet tovább építkezni. Paul Eremenko, a projekt vezetője elmondta, hogy az alapmodul csak egy unalmas szürke eszköz lett, hogy ne vonja el a figyelmet a többi, kiegészítőtől. Ez alapján Gray Phone-nak, azaz Szürke Telefonnak hívják.

A Google már nyilvánosságra hozta a Modular Development Kitet (MDK), ebben írják le, hogy miként kell a telefonhoz modulokat fejleszteni. Az egész viszont még így is inkább csak egy koncepció, hiába van pontos megjelenési dátum: a Project Ara például elvileg támogatja az Androidot, az Androidban viszont még nincsenek meg azok a szoftverek, amik támogatnák a moduláris telefont. Még szerencse, hogy ők a Google, és ők fejlesztik az Androidot, úgyhogy majd megoldják. Azt ígérik, hogy áprilisban már a külső fejlesztőknek is könnyű dolguk lesz.

Rovatok