Index Vakbarát Hírportál

Az internetadó 15 év visszalépés

2014. október 22., szerda 15:25

Emlékeznek még a betárcsázós netre? A kábelszolgáltatók igen, és szakmai szervezetük (MKHSZ) úgy látja, az internetadó ebbe a korszakba, 15 évvel a múltba röpít vissza minket. Pont azért népszerű, azért terjed a szélessávú internet, mert a felhasználónak által befizetett havidíj korlátlan hozzáférést biztosít. 

Az MKHSZ különösen drámainak mutatja be a helyzetet: „már a közműadó bevezetése miatt is több kisebb vállalkozás megszüntette a működését, és arra is volt példa, hogy lebontásra került kábelhálózat”. A szervezet közleménye szerint  tagjai számos olyan településen működnek, ahol a multinacionális társaságoknak nem érte meg kábelhálózatot kiépíteni, és úgy látják, hogy a  tervezett internetadó veszélyezteti ezeknek a vállalkozásoknak a létét.

Át lesz hárítva az előfizetőkre

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) úgy véli, hogy bármilyen adóteher az előfizetési díjak növekedéséhez fog vezetni, ami rontja hazánk versenyképességét.

„A lakossági árak várható változása vagy a szolgáltatások korlátozása éppen a leginkább rászoruló réteg számára teszi nehézzé a mindennapi életet és a munkaerő piaci versenyképességet. A vállalati ügyfelek felé való továbbhárítás pedig a gazdaság minden szereplője számára drágábbá teszi a működést, ez közvetetten szintén beépül minden fogyasztói termék árába.” - írja a szervezet közleménye.

Az IVSZ a közleményében felszólítja a kormányt, hogy „vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz”.

Hasonlóan véleményen van a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) is, szerintük „az új adónem terve ésszerűtlen, abszurd és ellentmondásos.”

Milliárdokat adtak bele

A HÉT arra mutat rá, hogy a magyar hírközlési adóterhek már most is kiugróan magasak, és ha további adókkal vonnak el pénzt az ágazatból, akkor nehezen fognak teljesülni a szélessávú internet fejlesztésével, a digitális írástudás növelésével, a digitális szakadék felszámolásával és az elmaradott régiók felzárkóztatásával kapcsolatos célok, amelyek százmilliárdos beruházásokat igényelnek.

A mobilszolgáltatók ráadásul nemrég fizettek be több mint 130 milliárd forintot az államkasszába, amikor megvették a pályázaton értékesített frekvenciákat. Ezzel a befektetéssel pedig éppen az volt a céljuk, hogy növeljék hazánkban a mobilnetes lefedettséget és az előfizetők számát. 

Rovatok