Index Vakbarát Hírportál

Nézegessen majmokat térképen!

2014. október 22., szerda 11:17

A Google Utcakép nézetébe egyre több különlegesség kerül be. A városok utcáin kívül már eddig is olyan helyeket lehetett bejárni a szolgáltatással, mint az amazonasi esőerdők, az Antarktisz vagy az óceán mélye, de a Harry Potter-filmek ikonikus díszlete is bekerült a kínálatba. A cég folyamatosan bővíti az elérhető területeket, ebben a hónapban térképezték fel például teveháton a a Liwa sivatagot. A legújabb adalék pedig a Gombe Nemzeti Park csimpánzainak élőhelye.

A Google a fényképezéshez a Street View Trekker nevű, hátizsákként hordozható mobilkameráját használta, mint mindig, ha a hagyományos Google-autókkal megközelíthetetlen helyeket akar felvenni a szolgáltatásba.

A cég a tanzániai nemzeti parkokat összefogó szervezettel és a Jane Goodall Intézettel együttműködve készítette a több ezer, 360 fokos panorámaképet. Az intézet ezen a területen folytatja a világ legrégebb óta futó csimpánzkutató projektjét, a névadó Goodallt pedig a legelismertebb csimpánzszakértők között tartják számon.

A természeti értékek megőrzésének szellemében, az intézet arra fogja használni az Utcaképet, hogy egy különleges archívumot biztosítson a kutatók jövőbeni generációinak.

– mondta Allie Lieber, a projektért felelős Google-vezető. Az intézet már eddig is használt műholdképeket, hogy minél hatékonyabban tudják megfigyelni és védelmezni a fennmaradt afrikai csimpánzok 85 százalékát kitevő populációt.

Rovatok