Index Vakbarát Hírportál

A rendőr már nem fut, uszítja a drónt

2014. október 25., szombat 21:01

A rendőrség bármikor használhat drónt? Kaliforniában igen, nem kell hozzá semmilyen házkutatási parancs. Tíz másik amerikai államban viszont igen. Az USA-ban ellentmondásos a szabályozás, a legfelsőbb bíróság utoljára a GPS-es nyomkövetésről döntött, ami hasonló ügy. Más országokban is megy a balhé, a magyar szabályozás pedig késik. A tolvajok viszont már használják pilóta nélküli gépeket felderítéshez.

Júniusban a Los Angeles Kings NHL-bajnoki címét ünneplő tömeg azt vette észre, hogy egy kis drón repül felettük. Azt hitték, a helyi rendőrség irányította, ezért ruhákat, cipőket dobáltak felé, és sikerült is leszedniük.  A drón viszont nem a rendőrségé volt, végül senki nem vállalta a felelősséget érte. Ennek ellenére a Los Angeles-i rendőrségnek tényleg vannak drónjai, a San José-i rendőrségtől kapták ingyen, mivel ők soha nem tudták bevetni a hatalmas közfelháborodás miatt. Eredetileg januárban vették őket hétezer dollárért, aztán az egészből csak magyarázkodás és bocsánatkérés lett: a helyiek kiakadtak, hogy nem tájékoztatták őket a pilóta nélküli gépek bevetéséről.

Itt a világ első dróndiplomáciai botránya

Félbe kell szakítani a Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtezőt, mert egy drónnal egy Nagy-Albánia-zászlót irányítottak a Partizan-stadion fölé. >>>

A megfigyelés az erődemonstrációról szól, és mindkettő érzékeny téma most az USA-ban, gondoljunk a Snowden-ügyre vagy éppen a helyi rendőrök militarizálódására. Mivel a költségek rendesen zuhantak, ma már az egyszerű rendőrségek is könnyedén követhetnek valamiért veszélyesnek tartott egyéneket, csoportokat. Ma egyelőre nem tiszta, hogy  megszerzett információkat igazából mire használnák, semmi nem kötelezi őket, hogy ezt a polgárok orrára kössék, arról viszont tudni lehet, hogy a bűnüldözési szervek, titkosszolgálatok bőven szolgáltatnak egymásnak adatokat. 

A kormányzó beint

Ezt próbálja most megállítani Kalifornia, egyelőre sikertelenül. A kaliforniai kormányzó, Jerry Brown nemrég megvétózta a szabályozást (AB 1327), ami alapján a rendőrségnek házkutatási engedély kellett volna ahhoz, hogy pilóta nélküli drónokkal figyelje megy az embereket, nyilvánosságot, tömeget.

Brown demokrata képviselő, novemberben választhatják újra. A bűnüldöző szervek mellé állt: azt írja, a jogszabály olyan jogokat adott volna a kaliforniaiaknak, amelyek bőven túlmutatnak a mostani szabályozáson.  

„A jogszabály megtiltja a bűnüldöző szerveknek, hogy drónt használjanak házkutatási parancs nélkül, néhány kivételtől eltekintve. Kétségtelenül vannak körülmények, amikor a házkutatási parancs szükséges. A jogszabály kivételei viszont túlmutatnak még azon is, amit az alkotmány negyedik kiegészítése kér” – írta a kormányzó vétóüzenetében [PDF], utalva a személyiségi jogokat szabályozó alkotmányos részre.

Az American Civil Liberties Union sürgette a kormányzót, hogy írja alá a szabályozást, mert szerintük „Kalifornia vezeti a nemzet technológiai innovációját, ugyanúgy vezetnie kell lakosainak magánéletének megvédését is”. A döntéssel most nagyon elégedetlenek. „Egyre inkább kémkedő társadalomban élünk, a kormány arra használja az új technológiákat, hogy figyelje és kövesse az amerikai állampolgárok aktivitásait. Kiábrándító, hogy a kormányzó így döntött” – mondják.

Persze, nemcsak az USA, hanem az egész világ problémájáról van szó: Argentína például rendesen bevásárolt drónokból Izraeltől és Mexikótól, és használják is őket. Ott is megszólaltak az ellenzőkKözben a kis méretű drónok egyre népszerűbbek nemcsak a bűnüldözési szervek, hanem a hobbiból tartók és az üzletben gondolkodók között is.

Nem olyan durva

Milyen jogai vannak egy drónnak?

Van, aki egyszerűen lepuffantja a robotokat, akik a földjére tévednek. >>>

Tíz másik amerikai államban házkutatási parancs kell ahhoz, hogy a rendőrség drónnal végezzen megfigyeléseket: Floridában, Idahóban, Illionis-ban, Indianában, Iowában, Montanában, Oregonban, Tenneseeben, Utahban és Wisconsinban is.

Ráadásul a kaliforniai drónszabályozás nem drákói szigort vezetne be. Külön engedély nélkül lehet bevetni a pilóta nélküli eszközöket

A drónok terjedése már az amerikai legfelsőbb bíróság figyelmét is felkeltette. Sonia Sotomayor bíró pár hete elmondta, hogy aggasztja a drónokkal kapcsolatos, magánéletre vonatkozó szabályok hiánya, valamint hogy nem egységes a szabályozás.

„A drónok összevissza repülnek, felvesznek mindent, ami történik, és egyébként a magánéletünknek tartjuk. Ez a fajta technológia el kell hogy gondolkodtasson minket arról, hogyan ápoljuk a magánéletünket, milyen mélységig akarjuk megvédeni, és kitől. Az emberek azt gondolják, hogy csak a kormánytól kell megvédeni a magánéletüket, de én nem szeretem, hogy bárki ismeretlenül a tulajdonom felett repked” – mondta a bíró az Oklahoma City Universityn tartott előadásában.

A legfelsőbb bíróság már foglalkozott nagyon hasonló kérdésekkel, mint amiket a drónos megfigyelés felvet: 2012-ben a bírák egyhangúlag kimondták, hogy a GPS-követés megsérti az amerikai alkotmány negyedik kiegészítését. Több bíró akkor arról beszélt, hogy a kis költségű, folyamatos megfigyelést biztosító eszközök adatvédelmi problémát jelentenek. Ugyanez a mondat átültethető lassan a drónokra is. A jogászok malmai viszont lassan őrölnek, és nyilván vannak eltérések a drónok és a GPS-es követés között, így központi megoldás egyelőre nincs.

Drónfosztás

Pedig igény valószínűleg lenne rá. A pennsylvaniai hatóságok megtapasztalták, mi az érem másik oldala: két, telefonlopással vádolt férfi megfigyelte a rendőrséget. Amikor augusztusban letartóztatták őket, az egyikük kamerával felszerelt drónt hozott ajándékba, amit láttak elrepülni a helyi rendőrség épülete felett, egy nappal az elfogásuk előtt.

Az elkövetők 50 ezer dollárnyi telefont loptak a Verizonból és más üzletekből. A rendőrség szerint a drónból lefoglalt videofelvételeken nincs rajta a rendőrség épülete, viszont voltak fotók több fontos épületről. Készültek felvételek a bevásárlóutcákról is, a rendőrség úgy gondolja, hogy a célpontokat is megfigyelték a bűnözők. A két férfit egy Tub Gang nevű tolvajbanda tagjainak tartják, akik New Yorkban, New Jersey-ben, Pennsylvaniában, Illinois-ban és Missouriban garázdálkodnak.

Nem fekete-fehér

Legyen szó egyszerű állampolgárokról vagy rendőrökről, az biztos, hogy nemcsak

Drónokkal is lehet forgatni már Hollywoodban

Hét cé 25 kilónál könnyebb, 120 méternél alacsonyabb magasságban repülő és 90 kilométer per órás sebességnél nem gyorsabb drón működtetésére kaptak engedélyt filmforgatásoknál. Részletek itt.

rossz dolgokra, mondjuk felesleges követésekre, megfigyelésekre használhatóak a pilóta nélküli gépek. Szeptember végén eltűnt a University of Virginia egyik hallgatója, Hannah Graham, akit a helyi hatóságok ma már drónnal is keresnek.

Drónra jó minőségű kamerákat raktak, ami felülről pásztázta a szóba jöhető területeket, amíg ötven hatósági ember a földön kereste az eltűntet. Hetven mérföldet fésültek át. Egyelőre eredmény nélkül.

 Jogos igény egyértelműen van a pilóta nélküli gépekre, a szabályozás azonban késik, vagy összevissza: utóbbi látszik az USA-ban, előbbi pedig Magyarországon, ahol májusi az utolsó ígéret a drónok legalizálásával kapcsolatban. Pedig a legfrissebb előrejelzések szerint a kereskedelmi, üzleti célra szánt drónok előbb terjednek el, mint eddig gondoltuk.

Rovatok