Index Vakbarát Hírportál

Nem szív, nem fog, mégis erősen tart, mi az?

2014. október 27., hétfő 08:48

Az elektrosztatikusság kiváló dolog, de egy amerikai startup szerint egy csomó  mindenre jó azon túl is, hogy a csapvizet eltérítve bolondítjuk a gyereket otthon. Ők például ipari alkalmazású robotokat képzeltek el, amik fogókorongok és -karmok helyett elektrosztatikusan töltött felület segítségével emel meg tárgyakat.

Each Pick

A GrabIT 2011 óta dolgozik a megoldáson, és még messze van az, hogy a világ robotjai áttérjenek erre a megoldásra, az már látszik, hogy az ötletnek számtalan előnye van. Az egyik az, hogy az elektrosztatikus mező vonzását kihasználó megoldások a felemelni kívánt tárgy formájától függetlenül használhatók, vagy legalábbis könnyebben átalakíthatók, mint a szívókoronggal vagy ujjakkal működő megoldások. A fejlesztők szerint ráadásul jóval kisebb energiabefektetés kell a működéshez, mint mondjuk egy szívókorongos rendszernél, és a munkásoknak jóval alacsonyabb környezeti zajártalomban kéne dolgozniuk.

Grabit Gripper with Universal Robot – UR5

A generált mező a bemutatók szerint majdnem mindennel működik, a robotkar a videókon almát, tabletet, telefont, sörösdobozt, szilikonlapot, faládát és üvegtáblát is felemel. A cég tervezői nem állnak meg az ipari robotoknál, mint mondják, csak néhány, jó helyre szerelt elektróda kérdése egy hasonló elven működő szerszámöv kifejlesztése, de ezen a nyomon elindulva számtalan más felhasználási mód elképzelhető.

Rovatok