Index Vakbarát Hírportál

255 terabit per másodperc az új rekord

2014. október 28., kedd 10:12

Holland és amerikai kutatók megdöntötték az adatátvitel világrekordját: egyetlen optikai kábelen 255 terabit per másodperces kapcsolatot értek el. Ez egyenlő 32 terabájt per másodperccel, elég ahhoz, hogy egy 1 gigabájtos filmet 31,25 mikromásodperc alatt áttöltsön. 

Ma a leggyorsabb egykábeles, működő optikai adatátvitel 100 gigabit per másodperces, azaz, nagyjából 2550-szer lassabb a kutatók eredményénél. A 255 terabit per másodperces adatátvitel olyan gyors, hogy képes lenne a mostani teljes internet forgalmát lebonyolítani, ami egyelőre csak az Atlanti Óceánban több száz üvegkábel.

A megoldás kulcsa az, hogy több szintű kábelt használnak (multi-core fiber). Alapesetben az optikai kábelek leegyszerűsítve csak egyetlen lézer fényét tudják egyszerre szállítani (bár a hullámhosszokkal lehet játszani), multi-core kábel viszont egyszerre több (ebben a kísérletben hét, hexagonba rendezve) magon továbbít fényeket, erre rájönnek még a különböző hullámhosszok. Nemcsak laboratóriumi bemutatóról van szó: az összeköttetést egy kilométer hosszúra csinálták meg.

Mennyi pééénz

Ha a kormány tényleg bevezeti az internetadót, akkor ilyen adatátvitel mellett 4 781 250 forint ütheti a markukat másodpercenként, hiszen a 255 terabites adatátvitel 31,87500 terabájtost jelent, ami 31 875 gigabájt, erre jön rá gigabájtonként a 150 forint. Ha a módosított változatnál maradnak, akkor csak 700 forint, hiszen ennyi a plafon. 

Rovatok