Index Vakbarát Hírportál

Rákszkennert fejleszt a Google

2014. október 29., szerda 13:45

A Google újabb hatalmas célt tűzött ki: diagnosztizálnák a rákot, a szívrohamot, sztrókot és más betegségeket, sokkal korábbi fázisban, mint ahogy az ma lehetséges. A cég olyan technológián dolgozik, ami kombinálja a betegségfelismerő nanorészecskéket, amelyek lenyelve a véráramba jutnak, és a csuklón viselhető érzékelőket. A lényeg, hogy az emberek legkisebb biokémiai változásai is korai jelzőrendszerként működhetnek. 

A projekt még korai fázisban van, de azt ma már tudjuk, hogy a korai diagnózis tényleg kulcsfontosságú rengeteg rák esetében, amelyeket ma még csak akkor tudunk felismerni, amikor már halálosak, ilyen például a hasnyálmirigyrák. 

A rákos és az egészséges sejtek között lényeges különbséges vannak, a Google a folyamatos monitorozással ezeket szeretné észrevenni a vérből, mielőtt a tünetek megjelennek. A projektet a Google titkos laborjában, a Google X-ben rakják össze. A cég több, a területen jártas tudóst átcsábított, emellett megvették a Calico nevű, öregedés elleni kutatásokkal foglalkozó céget és a 23andMe-t, amely genetikai teszteket készít.

A projektet Andrew Conrad molekuláris biológus vezeti, aki korábban olcsó HIV tesztet fejlesztett ki, amit ma már széles körben használnak. A fő fejlesztési vonal most olyan nanorészecskék létrehozása, amelyek jelzik a különböző állapotban lévő sejteket, valamint a vérben lévő vegyületeket figyelik.

A magas káliumszint például vesebajra utalhat. A Google szerint lehetséges olyan nanorészecskék kifejlesztése, amelyek megváltoztatják a színüket, ha káliumot észlelnek. Ezután mágnesesség segítségével mozgathatóak a részecskék, a mozgásból pedig következtetni lehet arra, rákos-e a sejt, mivel abban máshogy mozognak. 

Rovatok