Index Vakbarát Hírportál

Repülő mentők szelhetik Hollandia egét

2014. október 29., szerda 20:36

Akár 100 km/h sebességgel repülhet a sürgősségi mentődrón, hogy defibrillátort szállítson hirtelen szívmegállás esetén a pácienshez - írja az MTI. A drón prototípusát Hollandiában mutatta be egy belga származású 23 éves mérnökhallgató. A demonstráción elmondta, hogy az Európai Unióban évente jelentkező 800 ezer hirtelen szívmegállás esetén csak az érintettek 8 százaléka marad életben. Az alacsony túlélési arány leginkább a lassú reagálásnak köszönhető, mert már 4-6 perc alatt visszafordíthatatlan károsodás éri az agyat és a szívet, miközben átlagosan csak tíz perc alatt érnek a mentők a helyszínre. 

A mentődrón egy perc alatt a helyszínre érhet 12 négyzetkilométeren belül a mobilról indított vészhívást visszakövetve. Az őt irányító operátor a drónra szerelt kamerán keresztül látja a helyszínt és instruálja a helyszínen lévő segítőket.

Ezzel a módszerrel a mostani 8 százalékról 80 százalékra lehetne javítani a túlélési arányt.

A mérnökhallgató azt tervezi, hogy a drón ne csak defbrillátort, hanem oxigént vagy inzulint is tudjon szállítani, egyfajta repülő orvosi mentőládává válva.

Az amszterdami sürgősségi szolgálat és a Holland Szívalapítvány is élénk érdeklődéssel fogadta a fejlesztést. A tervező reményei szerint öt év múlva már egész repülő mentőhálózat működhet majd Hollandiában.

Rovatok