Index Vakbarát Hírportál

Életet menthet a defibrillátor drón

2014. október 30., csütörtök 12:34

Egy holland mérnökhallgató, Alec Momont elkészítette elsősegély-drónjának prototípusát: a repülő defibrillátor olyan területeken is elérheti a szívrohamok áldozatait, ahová más járművekkel nem lehet percek alatt eljutni. A speciális drón 100 kilométer per órával is képes repülni, hat porperrel négy kilogrammos terhet bír el, ez elég a defibrillátor cipeléséhez. Festése a légimentők sárgája.

A defibrillátor drón

„Az Európai Unióban évente 800 ezer embernek áll meg hirtelen a szíve, és csak nyolcszázalékos a túlélési arány. Ennek fő oka, hogy viszonylag sokáig, tíz percig tart, amíg odaér az elsősegély, az agyhalál viszont 4-6 perc alatt beáll” – mondja Momot, a holland TU Delft University hallgatója. Az általa készített drón 12 négyzetkilométeres területre egy perc alatt ér ki,  a túlélési esély így nyolc százalék helyett 80 százalék.

A drón leköveti a mobilos vészhívásokat, és GPS-szel a helyszínre reagál. Amikor odaért, az üzemeltető élő videón tud figyelni, beszélhet, utasításokat adhat. A prototípus már felkeltette az amszterdami hatóságok figyelmét. 

Tovább is fejlesztenék: kerül majd rá oxigénmaszk is. Egyelőre azonban meg kell még oldani néhány mérnöki problémát (pontosítani kell a kormányzását), és a jogi út sem tiszta. A férfi szerint öt éven belül már egész Hollandiában működhetnek majd ilyen drónok. Az ára a terv szerint 15 ezer euró körül (4 millió forint) lesz.

Rovatok