Index Vakbarát Hírportál

Közösen lázadnak a magyar startupok a netadó ellen

2014. október 30., csütörtök 16:36

„Az elmúlt tíz évben, Magyarországról több olyan cég is elindult, amely mára világszerte sikereket ért el. Ezen vállalkozások mindegyikének sikerében szerepet játszott, hogy alapítói szabadon hozzáférhettek a szélessávú internethez, amely Magyarországon versenyképes áron elérhető. Például az NNG, a Prezi és a Ustream sikere az internetes penetráció globális elterjedésének is eredménye. Enélkül nem tudtunk volna elérni több százmillió felhasználót a világban” – írja a startupok közös programja, a Bridge Budapest Facebook-oldalán.

Például a szélessávú internetnek köszönhetően budapesti vagy szegedi irodából is tudnak világcéget működtetni, amivelközel másfél ezer embernek adnak munkát. Szerintük Magyarországon az internetpenetráció megegyezik a többi visegrádi országéval, ugyanakkor elmarad Nyugat-Európa országai mögött. "Jelenleg adott egy reális kiindulási pont ahhoz, hogy felzárkózzunk az élbolyhoz" - írják.

A közleményben megszólal Fehér Gyula, a Ustream társalapítója, aki szerint az internet a felzárkóztatást leghatékonyabb eszköze,  Balogh Péter, az NNG vezérigazgatója, aki elmondja, hogy „az első játékprogramunk globális sikere az internetnek köszönhető”, és Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója, aki szerint az internet kellett a sikerükhöz.

"Szeretnénk, hogy minél olcsóbban, mindenhol elérhető legyen a szélessávú internet Magyarországon, és a tervezett távközlési adó jelentette esetleges plusz terhek ne akadályozzák a hozzáférést” – fogalmaz a közleményben Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője. Ez az egyetlen alkalom, amikor az "adó" szó elhangzik a többnyire az internet fontosságát hangsúlyozó közleményben, a nagy magyar startupok tehát elég visszafogottan lázadnak a tervezett adó ellen. Emlékeztetőül: az Iwiw-alapító Várady Zsolt szónok volt a keddi netadóellenes tüntetésen.

Rovatok