Index Vakbarát Hírportál

Egy amerikai elitegyetemen tanítják, hogyan kell elcseszni az időt online

2014. október 30., csütörtök 10:34

Ilyen hír hallatán százezer decibellel kezd el szirénázni az ember hírcsárdadetektora, de ez most tényleg nem vicc: itt a hivatalos leírás és a jelentkezési feltételek a University of Pennsylvania oldaláról. És itt a Washington Post cikke, amiben hosszan taglalja a lap, hogy ez mennyire úttörő, kreatív és provokatív kezdeményezés.

A szeminárium az angol tanszéken, a kreatívírás-órák egyik mellékágaként indul, heti egy alkalommal, az viszont három óra hosszú. A lényege, hogy az órán KÖTELEZŐ azt csinálni, amit egyébként tűzzel-vassal próbál irtani minden iskola és munkahely, vagyis az interneten véletlenszerűen és értelmetlenül barangolni. Az online időelcseszés jelentheti a Reddit, a 9Gag, a 4Chan vagy ízlés szerint akár az Index Mindeközben-hírfolyamának böngészését, a lényeg, hogy terelje el az ember figyelmét az óráról. A megosztott figyelem ugyanis egyfajta digitális alkonyat állapotába juttatja az elmét, ami olyasmi, mint az ébrenlét és az álom elmosódó határa, és ezt az állapotot keresték például a szürrealista művészek az alkotáshoz. Ezt már nem én mondom, hanem az órát tartó professzor, dr. Kenneth Goldsmith.

A professzor egyébként híres a bizarr oktatási kísérleteiről, amelyeknek az egyetem általában teret is ad: egy évtizedig futott például Goldsmith professzor nagy sikerű órája, az unkreatív írás, ahol a lényeg az volt, hogy minden eredeti gondolat szigorúan tilos, minden feladatot kizárólag plagizálással szabad megoldani. Ez állítólag hihetetlen módon felszabadítja az elmét. És most nagyon nagy erőfeszítésembe kerül nem kitérni arra, hogy melyik volt köztársasági elnökünk szerezhetné meg ezen az órán a máig hiányzó PhD-diplomáját.

Az egészben az a megdöbbentő, hogy a University of Pennsylvania nem valami isten háta mögötti sufni-diplomagyár, hanem egy szupermenő magánegyetem, az amerikai keleti part egyik legjobb elitiskolája, az Ivy League tagja többek között a Harvarddal, a Yale-lel, a Princetonnal közösen. Az éves költségvetése 6 milliárd dollár, ami több mint a tízszerese a teljes magyar felsőoktatás állami költségvetési támogatásának. Az éves tandíj 64 ezer dollár, mondjuk ebben már a kollégium és a menza is benne van, de akkor is majdnem 16 millió forintot jelent. Ennyiért az a minimum, hogy dr. Goldsmith az online időelcseszés Mozartjait és Beethovenjeit faragja a diákokból.

Rovatok